Съдия от Ню Йорк e признал Доналд Тръмп и пълнолетните му синове за отговорни за измама, заявявайки, че те са предоставяли фалшиви финансови отчети в продължение на около десетилетие.

Решението на съдия Артър Енгорон, съобщава CNN, е взето дни преди гражданското дело, в което страни са главната прокуратура на Ню Йорк и бившият президент, да навлезе в същинската си фаза.

Енгорон е уважил искането на главния прокурор Летиция Джеймс за постановяване на решение по съкратената процедура, като установява, че Тръмп, синовете му и други лица "носят юридическа отговорност за постоянни нарушения" на законодателството на щата Ню Йорк. Той установява, че финансовите отчети, които Тръмп са предоставяли на кредитори и застрахователи в продължение на около десетилетие, са неверни, и заявява, че те многократно са участвали в измами.

Решението е удар за Тръмп и пълно отхвърляне на аргументите му, че не е завишавал стойностите на своите голф игрища, хотели и къщи във финансовите отчети, които многократно са били използвани в бизнеса.

"Днес съдията отсъди в наша полза и установи, че Доналд Тръмп и Trump Organization са участвали в дългогодишни финансови измами", заявява Джеймс във вторник вечерта. "Очакваме с нетърпение да представим останалата част от доказателствата си по време на съдебния процес".

Главният прокурор е поискал обезщетение в размер на 250 млн. долара, забрана на Тръмп да служи като ръководител на бизнес в Ню Йорк и забрана компанията да участва в бизнес сделки за пет години.

Тръмп е обвинен в опит за преобръщане на резултатите от изборите в ДжорджияЗаедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души
Съдията дори анулира бизнес сертификатите на юридическите лица на Тръмп, които са ответници по делото, включително на Trump Organization, и заявява, че ще бъде назначен синдик, който да "управлява разпускането" на корпоративните структури.

Съдията определя аргументите на ответниците като фалшиви.

Наред с други неща, Тръмп е обвинен, че е завишил стойността на тристайния си апартамент в Trump Tower три пъти, което е довело до надценка между 114 и 207 млн. долара.

"Несъответствие от този порядък, направено от строителен предприемач, който оразмерява собственото си жилищно пространство от десетилетия, може да се счита само за измама", пише Енгорон в мотивите си.

Съдията от Върховния съд на щата е категоричен също така, че правната защита на Тръмп за измамните му финансови отчети е базирана на лъжи, заради което неговите адвокати също са глобени.

Отговорът на Тръмп

В отговор, Тръмп осъжда решението в свое изявление, като обвинява Енгорон, че "изпълнява поръчките" на Джеймс, докато бившият президент води кампания за завръщане в Белия дом.

Федерален съд забрани на Белия дом да цензурира социални медииПо този начин съдът признава, че правителството е отишло твърде далеч в борбата си с дезинформацията около Covid-19
"Това е велика компания, която беше оклеветена и злепоставена от този политически мотивиран лов на вещици. Това е много несправедливо и аз призовавам за помощ най-висшите съдилища в щата Ню Йорк или федералната система. ТОВА НЕ Е АМЕРИКА!", посочва Тръмп.

Адвокатът на Тръмп Кристофър Кийс определя решението като "напълно откъснато от фактите и приложимото право" и добавя: "Макар че пълното въздействие на решението остава неясно, ясно е, че президентът Тръмп и семейството му ще потърсят всички налични апелативни средства, за да поправят тази съдебна грешка."

В изявление в X, платформата, известна преди като Twitter, Ерик Тръмп на свой ред заявява: "Днес загубих всякаква вяра в правната система на Ню Йорк. Никога досега не съм виждал такава омраза към един човек от страна на съдия - координирано усилие с главния прокурор да унищожи живота, компанията и постиженията на един човек. Управлявахме една изключителна компания - никога не сме пропускали вноска по кредит, спечелихме на банките стотици милиони долари, разработихме някои от най-емблематичните активи в света. И все пак днес преследването на нашето семейство продължава..."

Джеймс твърди, че Тръмп, три от децата му, неговите компании и ръководителите на бизнеса му са измамили кредитори, застрахователи и други субекти.