Във вторник Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) е подала дългоочакван антитръстов иск срещу Amazon.com, искайки от съда да разгледа възможността за принуждаване на онлайн търговеца на дребно да продаде някои свои активи.

Това, пише Reuters, е пореден ход на правителството срещу местните технологични гиганти, които обвинява в “монополизиране на най-доходоносните части на интернет”.

FTC обвинява Amazon - компания, създадена в гараж през 1994 г., която днес е на стойност 1,3 трилиона долара, че възпрепятства усилията на продавачите в нейния онлайн пазар да предлагат продукти по-евтино на други платформи.

“Онлайн търговец №1 в света принуждава продавачите да използват неговите складове и услуги за доставка, което води до завишаване на разходите за потребителите и продавачите”, посочват от FTC, като добавят, че “Аmazon е монополист и злоупотребява с правомощията си”, цитирайки думи на един от продавачите: "Ние няма къде другаде да отидем и Amazon го знае".

Искът е очакван след години на оплаквания, че Amazon.com и други технологични гиганти злоупотребяват с господстващото си положение в областта на търсенето, социалните медии и онлайн търговията на дребно, за да се превърнат в собственици на най-печелившите аспекти на интернет, припомня още информационната агенция и добавя:

САЩ срещу Google: Делото, което може да промени завинаги онлайн търсенетоМинистерството на правосъдието и десетки щати обвиняват Google в злоупотреба с господстващото си положение
“Необходимостта от предприемане на действия срещу големите технологични компании е една от малкото идеи, по които демократите и републиканците постигат съгласие, а ръководителят на FTC е особено загрижен за мощта на Amazon”.

Искът, към който се присъединяват 17 главни прокурори на различни щати, следва четиригодишно разследване и федерални съдебни дела, заведени срещу Google и Facebook.

FTC заявява, че иска от съда да нареди на Amazon да прекрати незаконното си поведение. Искът е подаден във федералния съд в Сиатъл, където е седалището на компанията.

"Оставена без контрол, Amazon ще продължи незаконното си поведение, за да запази монополната си власт", категорични са FTC в жалбата си, в която се призовава съда "да сложи край на незаконното поведение на Amazon, да спре монополния контрол на Amazon, да откаже на Amazon достъп до плодовете на незаконните ѝ практики и да възстанови изгубеното обещание за конкуренция".

От търговската комисия искат също така съдът да разгледа "всякакви предварителни или постоянни справедливи мерки, включително, но не само, структурни, необходими за възстановяване на лоялната конкуренция".

Структурни мерки на антитръстов жаргон обикновено означава, компанията да продава някакви активи, например част от бизнеса си. В други антитръстови процеси съдът първо установява, че компанията е нарушила закона, и след това, ако е необходимо, обсъжда как да се поправи това, посочва още Reuters.

Според Amazon искът на FTC няма основание и ще навреди на потребителите, като доведе до по-високи цени и забавени доставки.

Водещи европейски държави разследват iPhone 12 заради радиация Това се случва, след като Франция спря продажбите му
"Практиките, които FTC оспорва, спомогнаха за стимулиране на конкуренцията и иновациите в търговията на дребно и доведоха до по-голям избор, по-ниски цени и по-бързи доставки за клиентите на Amazon, както и до по-големи възможности за многобройните компании, които продават в магазина на Amazon", посочва Дейвид Заполски, главен юрисконсулт на Amazon. В публикация в блога си компанията отбеляза, че има 500 000 независими продавачи в платформата.

Акциите на Amazon, които се понижават с 3,2 % преди обявяването на съдебния иск, в крайна сметка регистрират спад от 4% след новината. Но някои инвеститори виждат положителен ефект от съдебното дело.

"Така или иначе акционерите печелят. Ако FTC спечели и компанията се разпадне, сумата от частите ще е по-голяма от цялото, тъй като бизнесът с ѝ с облачни услуги - AWS, ще получи много висок мултипликатор. Анализаторите ще разберат това скоро, но засега е "първо стреляй, после задавай въпроси", казва Томас Хейс, председател на Great Hill Capital.

Други обвинения включват това, че Amazon е давала предимство на собствените си продукти пред тези на конкурентите.

Монополна власт

Хан смята, че Amazon е използвала незаконни тактики, за да отблъсне компаниите, които биха се изправили срещу нейния монопол.

"Сега Amazon се възползва от тази монополна власт, за да навреди на своите клиенти - както на десетките милиони семейства, които пазаруват от платформата ѝ, така и на стотиците хиляди търговци, които я използват, за да достигнат до тях", казва тя.

Сегашният шеф на FTC пише за господстващото положение на Amazon в онлайн търговията на дребно още от студентските си години. Впоследствие тя е част от екипа на комисията на Камарата на представителите, който през 2020 г. излиза с доклад, препоръчващ ограничаване на четири технологични гиганта: Amazon, Apple, Google и Facebook.

Основен акционер съди Amazon заради договор за изстрелване на сателитиAmazon е възложила изстрелването на Project Kuiper на Blue Origin, без да анализира офертата на SpaceX
Критиците на Amazon приветстват новия съдебен иск.

"Никоя корпорация не е централизирала толкова много власт в толкова много важни сектори. Оставена без контрол, възможностите на Amazon да диктува и контролира застрашават върховенството на закона и способността ни да поддържаме отворени, демократично управлявани пазари", категорична е Стейси Мичъл от Institute for Local Self-Reliance, който също настоява правителството да предприеме действия срещу технологичния гигант.

“По време на управлението на Тръмп, което приключи през 2021 г., Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия започнаха проверки на Google, Facebook, Apple и Amazon. Министерството на правосъдието съди Google два пъти - веднъж по времето на републиканеца Доналд Тръмп във връзка с бизнеса ѝ с търсене и втори път по отношение на рекламните технологии, след като президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност. FTC съди и Facebook по време на администрацията на Тръмп, като този процес продължи и при Байдън”, припомнят в заключение от информационната агенция.