Amazon.com съобщи, че ще инвестира до 4 млрд. долара във високопрофилния стартъп Anthropic в усилията си да се включи в нарастващата конкуренция в областта на изкуствения интелект.

Служителите и клиентите на Amazon ще получат ранен достъп до възможностите на технологията на Anthropic като част от сделката, които ще могат да внедрят в бизнеса си. Базираният в Сан Франциско стартъп също така се ангажира да разчита предимно на облачните услуги на Amazon, включително за обучението на бъдещите си модели на изкуствен интелект върху големи количества патентовани чипове, които ще закупи от гиганта в областта на онлайн търговията и изчислителните технологии, пише Reuters.

В съвместно интервю главните изпълнителни директори на подразделението за облачни услуги на Amazon и Anthropic коментират, че незабавната инвестиция ще бъде в размер на 1,25 млрд. долара, като всяка от страните ще има право да задейства още 2,75 млрд. долара финансиране от Amazon. Засега не е ясно каква част от Anthropic ще притежава Amazon или каква е актуализираната оценка на стартъпа, който последно е оценен на над 4 млрд. долара. Ясно е обаче, че Amazon няма да получи място в управителния съвет и че делът на гиганта е миноритарен.

Новината бележи и най-сериозния отговор от страна на Amazon на предизвикателствата, поставени от Microsoft и Google на Alphabet - по-малки конкуренти на пазара на облачни технологии, които през тази година пуснаха или разработиха мощни AI платформи. Сделката показва също така, че компаниите за облачни услуги продължават да маневрират, за да си осигурят връзки със стартъпи в областта на изкуствения интелект, които променят облика на тяхната индустрия.

Четири китайски AI чатбота се включват в състезанието с ChatGPT Технологията все повече се превръща във фокус на конкуренцията между Китай и САЩ
От 2019 г. насам Microsoft например влага милиарди долари в партньорството си със създателя на ChatGPT OpenAI, предоставяйки на своите клиенти специален достъп до технологията на стартъпа за писане на текстове и генериране на изображения.

Междувременно Google също се насочи към Anthropic, като помогна с инвестиции за набирането на 450 млн. долара от компанията през май. Според стартъпа тези отношения ще се запазят въпреки партньорството с Amazon.

За самата Amazon сделката от понеделник може да означава увеличаване на търсенето, включително на чипове за захранване на AI, тъй като от Anthropic са се съгласили да работят по разработването на технология за нейните Trainium и Inferentia.

Адам Селипски, главен изпълнителен директор на Amazon Web Services, посочва, че договорът "ще помогне да се подобрят моделите на Anthropic, ще помогне да се подобри нашата технология за чипове и нашата инфраструктура за изкуствен интелект".

Дарио Амодей, главен изпълнителен директор на Anthropic, на свой ред заявява, че неговата компания "е получила парите по начин, който ѝ позволява да даде приоритет на безопасността" и "ни позволява да продължим да разширяваме нашите модели".

Връзката с Google

Anthropic, основана от бивши ръководители на OpenAI, сред които и Амодей, е една от редицата компании, създаващи т.нар. генеративен AI - системи, които могат да изготвят съдържание така, сякаш го е създал човек. Anthropic обаче си е поставила за цел да се отличи, залагайки на AI, изповядващ “морални ценности”.

Google пуска AI дигитален асистент, Meta - Ейбрахам Линкълн И двете компании са категорични, че бъдещето на човечеството е тясно свързано с изкуствения интелект
Компанията продължава и споразумението, което обяви с Google през февруари. Anthropic използва персонализирани чипове на технологичния гигант и планира да предоставя технологията си чрез Google Cloud.

И все пак със сделката от понеделник Anthropic дава тласък на Amazon Bedrock - услуга, която вече е привлякла хиляди потребители, за да започне да изгражда приложения за изкуствен интелект.

Клиентите на Amazon ще получат по-рано от останалите различни функции от Anthropic, като например възможността да персонализират своя AI. Селипски казва, че "и двете компании се ангажират, че в продължение на много години бъдещите версии на Claude ще бъдат достъпни в Amazon Bedrock".

Claude 2 на Anthropic е модел на AI, който може да реагира на особено обширни подсказки, което го прави подходящ за анализ на дълги бизнес или правни документи.

Амодей е категоричен, че сделката "ни позволява да работим, за да стимулираме корпоративното използване на Claude", което според него представлява голяма част от търсенето в Bedrock досега.

Anthropic все още не е придобила толкова голяма известност, а нейната платформа не се използва така, както тази на OpenAI, стартъпът, който стои зад модела GPT-4 и ChatGPT - едно от най-бързо развиващите се софтуерни приложения в историята. По всичко обаче личи, че конкуренцията на този терен тепърва ще се изостря.