Правосъдието в американския щат Джорджия обвини бившия американски президент Доналд Тръмп и негови съратници за действията им по време на изборите през 2020 г.

Заедно с Тръмп бяха обвинени още 18 души. Обвиненията са за техни предполагаеми незаконни опити да преобърнат резултатите от изборите в този ключов американски щат.

Това е четвъртото обвинение за по-малко от шест месеца срещу Доналд Тръмп, който се кандидатира за републиканската президентска номинация за изборите за президент догодина, обобщава БТА информацията от световните агенции.

Прокурорът на съдебен окръг Фултън в щата Джоржия Фани Уилис предяви обвиненията, като прибягна до действащ местен закон относно престъпността на организираните престъпни групи. Този закон се използва по-специално срещу престъпните банди и предвижда от 5 до 20 години затвор.

Ново федерално дело за Тръмп, този път за възпрепятстване на правосъдиетоВ рамките на новия правен казус бившият президент е изправен пред седем наказателни обвинения

Въпреки поражението, което претърпя Тръмп в Джорджия през 2020 г., той и останалите обвиняеми са отказали да признаят, че той е губещ и напълно съзнателно и умишлено са участвали в заговор за незаконна подмяна на резултата от изборите в негова полза, се казва в обвинителния акт.

Голямо съдебно жури, събрало се в столицата на Джорджия - Атланта, одобри това обвинение в края на ден, в който бяха изслушани ключови свидетели на обвинението.

Разследването по този казус се води от 2021 г.

Предизборната кампания на Тръмп публикува изявление, в което отправи нападки срещу прокурора по случая. В него се казва, че Фани Уилис служи на интересите на настоящия президент, демократа Джо Байдън. "Уилис стратегически забави своето разследване, за да се намеси максимално в президентската надпревара за изборите през 2024 г. и да навреди на предизборната кампания на Тръмп, който е доминиращ в допитванията кандидат", се казва още в текста.

Американците са разделени по въпроса за обвиненията, повдигнати срещу Тръмп49% от всички американци смятат, че е било правилно прокуратурата да заведе първото наказателно дело срещу настоящ или бивш държавен глава в историята на страната

Разследването бе подето след телефонен разговор от януари 2021 г. на Тръмп, в който той иска от високопоставен местен представител да намери около 12 000 бюлетини, върху които има неговото име и които му липсват, за да бъде обявен за победител в Джорджия на изборите, проведени през ноември 2020 г.

Записът от разговора беше направен обществено достояние.

Ако Тръмп спечели изборите догодина, но бъде осъден по това дело, той няма да може да постигне прекратяване на съдебното преследване от прокуратурата, защото става дума за дело на щатско ниво, а не на федерално ниво, върху което федералната власт няма правомощия да действа. Датата на процеса все още не е определена.

Бурята, която вкара порно индустрията в американската политика Аферата на бившият президент с актрисата от филми за възрастни Сторми Даниълс заплашва да взриви атмосферата преди изборите в САЩ

Тръмп ще бъде съден през март и май догодина по обвинения за купуване на мълчанието на порноактриса и за незаконно изнасяне на поверителни документи от Белия дом, след изтичане на президентския му мандат.

По казуса в щата Джорджия Тръмп и останалите 18 обвиняеми имат срок до 25 август да се явят пред съда, за да чуят официално в какво са обвинени. Прокурорът заяви, че иска процесът да започне до 6 месеца.

В съвместно изявление, публикувано малко след повдигнатите срещу Доналд Тръмп нови обвинения, водещите демократи в американския Конгрес - лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис - заявиха, че четвъртото дело срещу бившия президент, както и трите съдебни случая преди това, по които той беше обвинен, показват повтарящ се модел на престъпна дейност от страна на бившия държавен глава, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Шумър и Джефрис призовават Тръмп, неговите поддръжници и критиците му да позволят на съдебната процедура да продължи без външна намеса.

От ядрени програми до секретни документи в банята. В какво обвиняват ТръмпПет акцента от историческия обвинителен акт срещу бившия президент на САЩ

В телевизионно участие бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която загуби президентските избори през 2016 г. в битка срещу Тръмп, дефинира новите обвинения, повдигнати срещу бившия президент като ужасен момент за страната, тъй като бивш държавен глава е бил обвинен в такива ужасяващи значими престъпни деяния. "Единственото удовлетворение може да бъде, че системата работи. Въздаването на справедливост продължава", добави Клинтън.