Акциите на социалната платформа Reddit скочиха с 48% от предложената цена при дебюта си на фондовия пазар в четвъртък, което според The Wall Street Journal е окуражаващ знак за руги компании, които очакват да станат публични.

Акциите на Reddit затвориха на $50,44 в първия си ден от търговията на Нюйоркската фондова борса, което дава на компанията оценка от около 9,5 милиарда долара.

Това е второто IPO за седмицата, което скача в първия си ден на търговия. Акциите на технологичната компания Astera Labs се повишиха с над 70% при дебюта си в сряда. Успехът обикновено поражда успех на IPO пазара, като поредицата от високоефективни първични публични предлагания обикновено насърчават инвеститорите да залагат на други нови компании, идващи на пазара, коментира WSJ.

Reddit оцени своето IPO на 34 долара за акция в сряда, което беше на върха на очаквания диапазон. Когато започна да се търгува в четвъртък следобед, акциите на компанията отвориха още по-високо, при $47 за акция, и достигнаха максимум от $57,80 по време на търговията. Astera Labs, която произвежда базирани на полупроводници продукти, беше определила IPO-то си с два долара над целевия ценови диапазон.

Въпреки че имаше някои големи дебюти, откакто пазарът на IPO в САЩ беше блокиран в края на 2021 г., малко се оказаха успешни, поне в началото.

Британският дизайнер на чипове Arm Holdings и компанията за доставка на хранителни стоки Instacart дебютираха през септември 2023 г. Първоначално те се търгуваха по-високо, преди акциите им впоследствие да започнат да се колебаят. И двете компании сега се търгуват доста над цените си при IPO.

С планиран дебют през 2024 г. са компанията за здравни плащания Waystar и компанията за киберсигурност Rubrik. Някои от кандидатите за IPO, като финтех компанията Stripe и технологичната компания Databricks, планират да изчакат поне до 2025 г.

Пътят на Reddit до IPO беше дълъг. От възприемана като неясно кътче в интернет компанията се превърна в една от шепата влиятелни социални медийни платформи, коментира WSJ.

Почти 19-годишният играч подаде документи за IPO в края на 2021 г., но тъй като оценките на технологичните акции започнаха да се подхлъзват, той отложи тези планове и започна да се фокусира върху начини за подобряване на финансовото си състояние.

Сега Reddit може да се похвали с близо 73 милиона потребители дневно и повече от 800 милиона долара приходи, но все още няма реализирана годишна печалба. По-голямата част от приходите идват от реклама, въпреки че Reddit се опитва да печели и по други начини - миналата година стартира бизнес за лицензиране на данни и наскоро обяви, че е постигнала първата си голяма сделка с Google.

Първичното публично предлагане на Reddit е първото за компания в сегмента на социалните мрежи след дебюта на Pinterest през 2019 г. Въпреки че все още е джудже спрямо Snap и Facebook, културното значение на Reddit се разширява. Потребителите на платформата анализират всичко: от най-горещите новини от деня, като редактирания семеен портрет на Кейт Мидълтън, до най-новите теории на конспирацията около извънземния живот.

Reddit покани хиляди от най-лоялните си потребители да купят акции в деня на IPO - рискован ход, който добави натиск върху компанията за доброто представяне на акциите.

Reddit е основана през 2005 г. от тогавашните съквартиранти в колежа Стив Хъфман и Алексис Оханян. Компанията е продадена на Condé Nast година по-късно, а майката на издателя на списания - Advance Publications - отделя Reddit през 2011 г. и остава акционер. Хъфман, който напуска Reddit през 2009 г., се присъединява отново като главен изпълнителен директор през 2015 г.

Големите акционери на компанията включват главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който познава Хъфман от основаването на компанията, когато и двамата са членове на акселератора Y Combinator. Алтман е в борда на Reddit от 2014 до 2022 г., напускайки, за да се съсредоточи върху OpenAI. Акциите, които той контролира, струваха около 613 милиона долара при цената на затваряне.

Други големи акционери в Reddit включват китайския технологичен конгломерат Tencent Holdings и Fidelity Investments.