Reddit иска да получи оценка до 6,5 млрд. долара при предстоящото си първично публично предлагане (IPO), съобщава CNBC, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Компанията планира да определи цена на IPO-то си между 31 и 34 долара за акция.

Reddit подаде заявление за излизане на борсата през февруари и планира да се търгува на Нюйоркската фондова борса под абривиатурата RDDT. Според PitchBook социалната мрежа е имала частна пазарна оценка от 10 млрд. долара, когато за последен път набира финансиране в размер на 1,3 млрд. долара през 2021 г.

В горната част на диапазона акциите на Сам Алтман в компанията ще струват над 400 млн. долара. Главният изпълнителен директор на OpenAI участва в кръг на финансиране на Reddit в размер на 50 млн. долара през 2014 г. Тогава в публикация в блога си той заяви, че е бил ежедневен потребител на мрежата в продължение на 9 години и че компанията е "пример за нещо, което в началото изглеждаше като глупава играчка за губене на време, но се превърна в нещо много интересно". Алтман беше член на управителния съвет на Reddit от 2015 г. до 2022 г.

Други известни акционери са Tencent и Advance Magazine Publishers, компанията майка на издателския гигант Condé Nast. Година след като технологичните предприемачи Алексис Оханян и Стив Хъфман основават Reddit, Condé Nast купува компанията, преди да я отдели през 2011 г.

През 2021 г. компанията подаде конфиденциален проект на проспект за публично предлагане в Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Според последния проспект за първично публично предлагане на акции компанията е генерирала годишни приходи от 804 млн. долара за 2023 г., което представлява 20% годишно увеличение спрямо 666,7 млн. долара. Нетната ѝ загуба се е свила до 90,8 млн. долара за 2023 г. от 158,6 млн. долара за предходната година.

Модератори на форума на Reddit, които на практика не работят за компанията, известни като Redditors, могат да участват в предстоящото IPO чрез "програмата за насочени акции", става ясно от документацията. Подобни програми, даващи възможност на членове на общността или клиенти да закупят акции на цената на IPO, бяха предложени от Airbnb, Doximity и Rivian.

Миналото лято няколко известни модератори на Reddit блокираха своите общности заради несъгласие с плановете на компанията, свързани с нейния приложно-програмен интерфейс (API), използван от разработчици от трети страни за създаване на приложения в платформата. Промяната щеше да принуди някои разработчици от трети страни да плащат повече за достъп до API на Reddit, в зависимост от използването му. Социалната платформа заяви тогава, че промените в цените на API са необходими, тъй като данните на компанията се използват от технологични компании за обучение на големи езикови модели, подобни на GPT-семейството от софтуер на OpenAI.

В момента компанията разработва модел за лицензиране на данни, който да съпътства основната ѝ дейност в областта на онлайн рекламата, се посочва в документацията. Наскоро Google обяви, че е разширила партньорството си с Reddit, което ѝ позволява достъп до данните платформата.

Дебютът на Reddit на Уолстрийт се случва в исторически бавен период за IPO, отчасти поради опасенията за лихвените проценти и глобалната икономическа несигурност. Първичното публично предлагане на Reddit ще бъде първото голямо технологично предлагане за годината и първото IPO на социална медия след това на Pinterest през 2019 г.

Джон Тътъл, заместник-председател на Нюйоркската фондова борса, коментира пред CNBC през януари, че пазарът на IPO би трябвало да се подобри през 2024 г., заявявайки: "Имаме стабилен конвейер от различни сектори и географски райони".