Според запознати социалната медийна платформа Reddit е изготвила подробни планове за първично публично предлагане (IPO) през март, придвижвайки напред листването, което планира от повече от три години.

Това ще бъде първото първично публично предлагане на голяма компания в областта на социалните медии след дебюта на Pinterest през 2019 г. и ще се случи в момент, когато Reddit и нейните колеги са изправени пред силна конкуренция за рекламни приходи от страна на лидери в индустрията като TikTok и Facebook.

Публичното предлагане ще провери и готовността на някои потребители на Reddit да подкрепят борсовия дебют на компанията. Много инвеститори, публикуващи в платформата, са помогнали на десетки "меме акции” (акции, които под една или друга форма сa станали много популярни в социалните мрежи) през последните три години - от търговеца на дребно GameStop до кинооператора AMC Entertainment Holdings.

Reddit, която подаде поверителна заявка за своето IPO още през декември 2021 г., планира да подаде публичната си такава в края на февруари и да приключи първичното публично предлагане до края на март, твърдят източниците на Reuters.

Нов IPO проблем за гиганта Shein: Китайската полиция за киберсигурностПекин проучва обработката на данни в компанията за потенциални рискове за националната сигурност - ход, който може да забави планираното IPO
Базираната в Сан Франциско компания, която беше оценена на около 10 млрд. долара в кръга на финансиране през 2021 г., се стреми да продаде около 10% от акциите си в рамките на IPO-то, добавят те. Точната стойност на оценката, която компанията ще преследва, се очаква да стане ясна около момента на листването.

Все пак източниците на информационната агенция предупреждават, че плановете за IPO на Reddit могат да бъдат отложени, както се е случвало в миналото.

Основана през 2005 г. от уеб разработчика Стив Хъфман и предприемача Алексис Оханян, Reddit става най-известна с нишовите си дискусионни групи и с гласуването на потребителите за качеството на съдържанието, публикувано от други членове.

Компанията, която генерира приходите си предимно от реклама и предлага и премиум достъп срещу 5,99 долара на месец, все още не е излязла на печалба, става ясно от публикация на Хъфман в социалната мрежа от юни миналата година.

След слабата 2023: Азиатският IPO пазар гледа с надежда към 2024Тази година се очертава да бъде най-слабата от 2012 г. насам по отношение на първичните публични предлагания
В миналото компанията е обяснявала загубите си с инвестициите в платформата и с това, че нейните потребители се ангажират по-малко с рекламите в сайта ѝ, отколкото в други социални медии.

Компанията се въздържа да натисне спусъка за първично публично предлагане, докато не се доближи до рентабилността. За отлагането на плановете ѝ досега допринасят и колебанията, които ограничиха IPO пазара за голяма част от последните две години.

Reddit очаква да генерира малко над 800 млн. долара приходи от реклама през 2023 г., което е с над 20% повече от предходната година, съобщи преди месец The Information.

Миналата година Reddit заяви, че ще таксува компаниите за достъп до своя интерфейс за програмиране на приложения (API), който се използва от технологичните компании за обучение на големи езикови модели, използвани в изкуствения интелект. Този ход разстрои някои потребители, които разчитат на приложения на трети страни за достъп до Reddit.

Предколедният подарък на Фед възражда надеждите на IPO пазара през 2024Засега 2023 се очертава да бъде втората най-лоша за сделките с дялов капитал за последното десетилетие
През изминалата година акциите на големите социални медии се възстановиха, главно благодарение на ралито в технологичния сектор, когато лихвените проценти достигнаха своя връх. Акциите на Meta Platforms, която управлява Facebook, са увеличили стойността си повече от три пъти през последните 12 месеца, докато тези на Snap с 60% за същия период.