В края на миналото десетилетие за един млад инженер в САЩ e най-лесната работа да се качи на скутер Bird, който да го закара до близкия офис на WeWork.

Тогава обаче се появи COVID-19. Електрическите скутери и пространствата за коуъркинг загубиха значението си, но пък се появи внезапна нужда от инструменти, които да позволяват дистанционно сътрудничество. Парите на инвеститорите се насочиха към приложения за забавление и онлайн образование, които да подпомогнат потребителите в „новото нормално“.

Двата периода си приличат по едно основно нещо - парите са евтини и в изобилие. Политиката на Федералния резерв за почти нулеви лихвени проценти е в сила от времето след финансовата криза през 2008 г., а усилията за стимулиране на икономиката по време на пандемията добавят масло в огъня, като стимулират инвеститорите да поемат рискове, залагайки на следващата голяма иновация и крипто, пише в свой анализ на американската стратъп индустрия и сътресенията в нея от последната година CNBC.

Откъде идват иновациите и има ли универсална рамка, която да приложим?10 вида иновации или изкуството да създадеш революционен продукт


През 2023 всичко това приключи, след като Фед вдигна основния си лихвен процент до най-високото ниво от 22 години насам, постоянната инфлация отблъсна потребителите, а предприятията се фокусираха върху ефективността. Всичко това в крайна сметка спука балона на евтините пари и доведе до отдръпване на инвеститорите в рисков капитал от рекордните нива на финансиране, достигнати през 2021 г. Тази тенденция принуди много стартъпи да намерят нови начини да се задържат на повърхността или да фалират, като за много от тях се оказа, че на практика няма работещо решение.

Наскоро WeWork и Bird подадоха молби за обявяване в несъстоятелност, а високо оценени продукти от COVID ерата като стартъпа за видеоконференции Hopin и компанията за създаване на онлайн общности Clubhouse отидоха в небитието. В същото време криптопредприемачът Сам Банкман-Фрайд, основател на провалилата се криптоборса FTX, беше осъден по обвинения в измама, което може да го вкара зад решетките за цял живот.

Миналата седмица Тревър Милтън, основател на автомобилния производител Nikola, на свой ред беше осъден на четири години затвор за измама, след като компанията му достигна оценка от 30 млрд. долара, обещавайки да предложи на масовия пазар превозни средства, задвижвани с водород.

Със сигурност през 2024 г. предстои още болка за стартъп индустрията в САЩ, тъй като парите за неустойчиви бизнеси продължават да намаляват. Рискови инвеститори като Джеф Ричардс от GGV Capital акцентират, че дните на политиката на нулеви лихвени проценти са изцяло в миналото и само добрите компании ще постигат резултати.

2023: Инвестициите в европейски технологични стартъпи се сриват с 39% Финансирането за стартиращи предприятия в Европа ще намалее до 51 млрд. в рамките на тази година


"Предсказание: 2024 г. е годината, в която най-накрая ще погребем класа на "еднорозите" от 2021-ва година и ще започнем да говорим за нова реколта от страхотни компании", пише Ричардс в публикация в X на 25 декември.

Инвеститорите видимо са развълнувани от технологиите. След 33% спад през 2022 г. Nasdaq Composite скача с 44% през тази година, което поставя индекса на технологичните компании в позиция да регистрира най-силната си година от 2003 г. насам.

Производителят на чипове Nvidia увеличи стойността си повече от три пъти през тази година, тъй като компаниите за облачни услуги и стартъпите за изкуствен интелект изкупуват процесорите на компанията, необходими за обучение и работа с усъвършенствани модели.

Компанията майка на Facebook Meta увеличи пазарната си капитализация с почти 200%, възстановявайки се от жестоката 2022 г., благодарение на значителното намаляване на разходите и собствените си инвестиции в изкуствен интелект.

Спадът през 2023 г. настъпи в части от технологичната икономика, където печалбите никога не са били част от уравнението. Погледнато в ретроспективен план, равносметката беше предвидима, посочва още в анализа си CNBC и припомня:

Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022Тази година се превърна в огромно предизвикателство за много стартиращи предприятия в ранна фаза на развитие, а и за вече наложени


„Между 2004 и 2008 г. инвестициите в рисков капитал в САЩ възлизат средно на около 30 млрд. долара годишно, според данни на Националната асоциация за рисков капитал. Когато Фед сведе лихвените проценти близо до нулата, големите финансови мениджъри загубиха възможността да получават възвръщаемост от фиксиран доход, а технологиите доведоха до масиран растеж на световната икономика и до устойчив бичи пазар на акции“.

Това мотивира инвеститорите, жадни за доходност, да се влеят в най-рисковите области на технологиите. От 2015 г. до 2019 г. фондовете за рисков капитал са инвестирали средно 111,2 млрд. долара годишно в САЩ, като почти всяка година поставят рекорди. Манията достига зенита си през 2021 г., когато фондовете за рискови инвестиции наливат над 345 млрд. долара в технологични стартъпи - повече от общата сума, инвестирана между 2004 и 2011 г.

Възходи и падения

Спиралата на WeWork към фалит се подготвя дълго време. Доставчикът на работни пространства привлича милиарди от SoftBank при максимална оценка от 47 млрд. долара, но е взривен при първия си опит за IPO през 2019 г. Инвеститорите са възмутени от загубите на стойност над 900 млн. долара, които компанията е натрупала през първата половина на годината, и са скептични към сделките със свързани лица, в които участва главният изпълнителен директор Адам Нойман.

Франция – стартъп среда като за хегемонИ точно както се полага на един световен шампион, страната е дом на Station-F, най-големия стартъп кампус в в света


В крайна сметка WeWork дебютира на борсата без Нойман, който се оттегля през септември 2019 г., чрез дружество със специална цел за придобиване (SPAC) през 2021 г. Въпреки това комбинацията от нарастващи лихвени проценти и забавеното връщане в офиса влошават финансовите показатели и цената на акциите на WeWork.

Пътят на някога звездния стартъп Bird към фалита следва подобна траектория, въпреки че компанията за електрически скутери достига много по-ниска оценка на частния пазар от 2,5 млрд. долара. Основана от бившия служител на Uber Травис ВандерЗанден, Bird става публична чрез SPAC през ноември 2021 г., но стойността ѝ бързо пада под първоначалната цена.

Далеч от дните на своя бърз растеж през 2018 г., когато компанията обявява, че е достигнала 10 милиона пътувания за една година, моделът на Bird се разпада, когато инвеститорите спират да наливат пари, за да субсидират евтините пътувания за потребителите.

През септември компанията беше изключена от Нюйоркската фондова борса и започна да се търгува извънборсово. По-рано този месец Bird подаде молба за защита от фалит по глава 11 на американското законодателство, уреждащо подобни ситуации, и заяви, че ще използва процедурата, за да улесни продажбата на активите си, която се очаква да приключи през следващите 90-120 дни.

Издръжливи играчи на всеки терен: Шампионският стартъп дух на АржентинаЗащо Аржентина привлича инвеститорите и създателите на стартъпи?


Пандемията се превърна в шок за много предприятия като WeWork и Bird, но и в катализатор за цял нов клас компании. Поне за кратко.

Бумът на цените на акциите на компании като Zoom, Netflix и Peloton накараха инвеститорите в стартъпи да се включат в съвсем нови технологични сфери.

Платформата за виртуално планиране на събития Hopin, основана през 2019 г., например отбелязва увеличение на оценката си от 1,5 млрд. долара през декември 2020 г. до 7,75 млрд. долара през август 2021 г. Междувременно Andreessen Horowitz застава зад Clubhouse като приложение за организиране на виртуални сесии с участието на известни личности - иновативна идея, когато всички бяха заключени вкъщи. Компанията ръководи инвестиция в Clubhouse при оценка от 4 млрд. долара в началото на 2021 г.

Но Clubhouse така и не се превръща в бизнес, след като растежът на потребителите бързо достига плато. През април 2023 г. компанията заявява, че съкращава половината си персонал, за да "рестартира" бизнеса си.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус САЩЗа поредна година Съединените щати са лидер по отношение на стартъп екосистемата


"Тъй като светът се отвори след пандемията, за много хора стана по-трудно да намират приятелите си в Clubhouse и да присъстват дълго време в платформата в ежедневието си", коментират съоснователите Пол Дейвисън и Рохан Сет в публикация в блога на компанията.

Hopin също зависи до голяма степен от това хората да останат вкъщи, залепени за своите устройства. В средата на 2021 г. основателят Джони Буфархат коментира пред CNBC, че компанията ще излезе на борсата след две до четири години. Вместо това бизнесът ѝ в крайна сметка е погълнат от RingCentral през август за 50 млн. долара.