Reddit подаде своя проспект за IPO в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ в четвъртък след дългогодишна подготовка. Компанията за социални медии планира да търгува на Нюйоркската фондова борса под символа RDDT.

Пазарният дебют, очакван през март, ще бъде първото голямо технологично първично публично предлагане за годината. Това е и първото IPO в социалните медии след Pinterest, която стана публична през 2019 г.

Reddit посочва, че има 804 милиона долара годишни продажби за 2023 г., което е с 20% повече от 666,7 милиона долара за предходната година, според документацията ѝ. Основният бизнес на компанията за социални мрежи разчита на продажбите на онлайн реклама в сайта и мобилното си приложение.

Компанията, основана през 2005 г. от технологичните предприемачи Алексис Оханян и Стив Хъфман, посочва още, че е претърпяла нетна загуба от 90,8 милиона долара за годината, приключила на 31 декември 2023 г., в сравнение с нетна загуба от 158,6 милиона долара предходната година.

Reddit е един от най-посещаваните уебсайтове в САЩ, според анализаторската компания Semrush, но се бори да изгради онлайн рекламен бизнес, сравним с този на технологични гиганти като Facebook и Google.

Reddit има повече от 100 000 общности, 73 милиона средно дневни активни уникални потребители, или DAUq, и 267 милиона средно седмични активни уникални потребители, сочи подадената документация. Към четвъртото тримесечие на 2023 г. средният приход на Reddit в САЩ на потребител, или ARPU, е 5,51 долара, спад от 5,92 долара за предходната година. Глобалният ARPU на компанията е 3,42 долара, което е 2% спад на годишна база от 3,49.

От социалната мрежа посочват, че до 2027 г. очакват „общия ни адресируем пазар в световен мащаб от реклама, с изключение на Китай и Русия, да бъде 1,4 трилиона долара“. Към днешна дата той е 1,0 трилион долара.

Не на последно място, Reddit планира да използва изкуствен интелект, за да подобри своя рекламен бизнес и очаква да отвори нови канали за приходи, предлагайки инструменти и стимули за „насочване на непрекъснато създаване на съдържание, подобрения и търговия“.

Освен това компанията е в ранните етапи на разработване и монетизиране на бизнес за лицензиране на данни, в който на трети страни ще бъде разрешен достъп и търсене в платформата. В четвъртък например Google обяви разширено партньорство с Reddit, което ще даде на гиганта за търсене достъп до данните на компанията, наред с други приложения, за обучение на неговите AI модели.

Сам Алтман печели много

Тази новина определено е зарадвала главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, който може да направи много милиони, след като Reddit стане публична, благодарение на серия от залози, датиращи още от 2014 г. Алтман държи 9,2% от гласовете преди първичното публично предлагане.

Основателят на OpenAI, за когото сега се твърди, че иска да събере трилиони за разработка на чипове, което може да помогне за още по-близки отношения с Microsoft, инвестира в десетки стартиращи компании през годините. В списъка влизат Asana, която се появи на Нюйоркската фондова борса през 2020 г., и Instacart, която дебютира на Nasdaq през септември. Преди стартирането на OpenAI през 2015 г., Алтман е президент на технологичния инкубатор Y Combinator в Силициевата долина, което му дава възможност да се запознае с много малки компании.

През 2014 г. той ръководи кръга за финансиране на Reddit от серия B за 50 милиона долара, след като използва услугата всеки ден в продължение на девет години.

„Reddit е пример за нещо, което в началото изглеждаше като играчка за губене на време, но се превърна в нещо много интересно“, казва той. „Това беше важна общност за мен през годините – мога да намеря съмишленици, които невинаги мога да намеря в реалния свят.“

През втората половина на 2021 той влага още 10 милиона долара в кръг на финансиране, в който компанията събира около 512 милиона долара. До този момент инвестицията на Altman от 50 милиона долара е нараснала с 45% като стойност.

Акциите на Reddit от клас A и клас B са разпръснати в пет различни предприятия, което прави така, че на практика Алтман има повече ценни книжа дори от главния изпълнителен директор Стив Хъфман. Той е бил и част от борда на компанията, но напуска през 2022 г.

„Сам беше невероятен член на борда и предостави безценна подкрепа и съвети на Reddit и на мен през годините“, казва Хъфман по това време. „Ние сме дълбоко благодарни за влиянието, което той оказа върху компанията“.