Много хора изпитват притеснение да говорят за нещата, които директно ги интересуват – от молба за повишение на заплатата до искане на услуга от приятел.

Това е разбираемо: Не е приятно да чуем отказ и да се разочароваме, когато отсрещната страна отговори с "не" на въпроса ни.

В крайна сметка, обаче, да изказваме директно целите си, е продуктивен подход, смята главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

"Да сте наясно с това, което искате да направите и да попитате за него, води до изненадващо дълъг път", обясни предприемачът в подкаста на Бил Гейтс "Unconfuse Me".

Когато позволите на страха от отхвърляне да застане на пътя на вашите нужди и желания, резултатът рядко е благоприятен, категоричен е Алтман.

"Много хора попадат в капана да прекарват времето си не по начина, по който искат. Вероятно най-честият съвет, който давам, е да се опитате да промените това."

Продавай идеи, срещай се с хора: Стратегията за лидерство на Сам Алтман

Вроденият страх на хората от отхвърляне често им пречи да се изкажат, за да получат това, което искат.

Според проучване от 2008 г., публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, хората обикновено подценяват и готовността на другите да помогнат или да кажат "да" на дадена молба.

С други думи, науката подкрепя аргументите на Алтман.

Всичко, което трябва да направите, е да приемете възможността за отхвърляне и да вярвате, че сте достатъчно издръжливи, за да се възстановите след евентуално разочарование.

Съвет №1 на Чарли Мънгър за справяне с травми: Плачете, но не се отказвайте„Желязното правило на живота е: Трябва да се бориш“, казва дясната ръка на Бъфет

През 2019 г. Сам Алтман описа "волята" като ключ към успеха и изрази съжаление, че хората твърде често "просто приемат нещата такива, каквито са", в публикация в блога, озаглавена "Как да бъдем успешни".

Когато хората оставят настрана съмненията в себе си и директно търсят това, което искат, те "имат огромен капацитет да накарат нещата да се случат", пише Алтман и добавя: "Попитайте за това, което искате. Обикновено няма да го получите и често отказът ще бъде болезнен. Но когато това се получи, то работи изненадващо добре."

По този повод Алтман твърди пред Гейтс, че готовността да се поемат пресметнати рискове също е от съществено значение за успеха.

3 безплатни съвета от милиардерите Бил Гейтс, Марк Кюбан и Рей ДалиоИ тримата са преживели върховете и спадовете на успеха - и всеки от тях знае каква е цената на това, в което се е превърнал днес

Според публикацията в блога му от 2019 г., може да не се получава всеки път, но готовността да излезете извън зоната си на комфорт е важна стъпка да получите това, което искате и да научите на какво сте способни.

"Поемането на рискове е важно, защото е невъзможно да сте прави през цялото време - трябва да опитате много неща и да се адаптирате бързо, когато научите повече", пише създателят на ChatGPT.

Коментарите на Алтман в подкаста са записани преди драматичното му отстраняване и изненадващо завръщане в OpenAI, уточнява CNBC.

Дивата седмица на OpenAI: Обрати като в сценарий от ранна версия на ChatGPTДраматичните обрати се развиха дни след като OpenAI проведе първата си конференция за разработчици, на която представи нови версии на ChatGPT

Миналия ноември Управителният съвет на OpenAI гласува за отстраняването на Сам Алтман, който преди това беше президент на акселератора за стартъпи Y Combinator.

Само няколко дни по-късно компанията промени курса и го върна на ръководния пост, след натиск от инвеститори и служители, много от които изразиха желание да последват Алтман в Microsoft, подкрепяща OpenAI, за да създадат нова изследователска лаборатория за изкуствен интелект.