Чарли Мънгър, който почина на 99-годишна възраст миналата седмица, приписва своя успех и дълголетие на един-единствен съвет: „Избягвайте лудостта на всяка цена“.

Той казва това в интервю за CNBC миналия месец, което е трябвало да бъде излъчено на стотния му рожден ден през януари, пише изданието.

Мънгър беше дългогодишен бизнес партньор и приятел на колегата си милиардер Уорън Бъфет, с когото работи близо 45 години. Партньорството се оказва успешно и за двамата: според Forbes нетното богатство на Мънгър наскоро е оценено на 2,3 милиарда долара. 93-годишният Бъфет пък може да се похвали с близо 120 милиарда долара, което го прави седмият най-богат човек в света.

Когато CNBC пита за ключа към дългия и успешен живот, Мънгър първоначално възразява, казвайки „Не знам тайната“. След това добавя, че е бил много предпазлив, избягвайки големите рискове в личния живот и кариерата си.

„Лесно е да се поддадете на някаква лудост. Просто избягвайте това“, съветва Мънгър.

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, почина на 99 годиниКато вицепрезидент на Berkshire Hathaway неговият остър ум завладя поколения инвеститори

Какво точно представлява „лудост“ според него?

„Моят партньор Чарли казва, че има само три начина, по които един умен човек може да фалира: алкохол, жени и ливъридж“, казва Бъфет пред CNBC през 2018 г.

Под ливъридж Бъфет има предвид стратегията за заемане на пари за инвестиране в акции или купуване на друг бизнес. Berkshire Hathaway – инвестиционният холдинг на Бъфет, където Мънгър служи в продължение на десетилетия като заместник-председател – „лесно би струвал два пъти повече от това, което струва сега“, ако двойката беше използвала тази стратегия, вместо просто да реинвестира печалбите си, посочва Мънгър за CNBC.

Това обаче би било рисковано. Докато Мънгър и Бъфет могат да поемат значителни загуби без пот, по-малките акционери на Berkshire нямат такъв късмет. Дуото умишлено защитава своите кохорти, като управлява Berkshire по „много предпазлив“ начин, предпочитайки дългосрочните инвестиции пред краткосрочните залози, става ясно от думите на Мънгър.

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано...

Що се отнася до други дефиниции на „лудост“, той изяснява общата си позиция относно личните пороци, предупреждавайки да стоим далеч от пушенето и пиенето на алкохол.

„Моята игра в живота винаги е била да избягвам всички стандартни начини за провал, защото съм предпазлив“, казва Мънгър. „Ако ме учиш по грешен начин да играя покер, ще го избягвам. Ако ме учиш по грешен начин да правя нещо друго, ще го избягвам.“

Той все пак признава за два дребни порока, от които никога не е могъл да се откаже: фъстъци и диетична кока-кола.

„Сигурен съм, че диетичната кола съкращава малко живота ми, но на мен не ми пука.“

Има ли място за „старите кучета“? Бордът на Бъфет тревожи някои акционериЧарли Мънгър е четвъртият дългогодишен директор на Berkshire Hathaway, починал в рамките на две години

Освен предпазливостта, друга черта, която определя живота на Чарли Мънгър, е пестеливостта.

Да живее е в сравнително скромна къща в Калифорния през последните 70 години е съзнателен избор.

„Бъфет и аз сме достатъчно умни, за да гледаме как нашите приятели, които забогатяха, строят тези наистина красиви къщи, но бих казал, че в почти всички случаи те правят човека по-малко щастлив, а не по-щастлив“, казва още Мънгър в интервюто за CNBC.

Една „обикновена къща“ е по-полезна, добавя Мънгър, отбелязвайки, че по-големият дом може да ви помогне да забавлявате повече хора – но това е всичко. „Това е много скъпо нещо и не ви носи кой знае каква полза.“

Друг недостатък на притежаването на мега-имение според него е, че подобна показна демонстрация на богатство може да разглези децата ви. Самият Мънгър има девет деца от два брака, включително двама доведени сина и син, който умира от левкемия на 9-годишна възраст.

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

„Имам много деца, така че дори беше оправдано да имам огромен дом. И все пак реших да не живея живот, в който приличам на херцога на Уестчестър или нещо подобно. Направих го нарочно. Не мислех, че ще е добре за децата.”

Както намеква Мънгър, Бъфет живее по подобен начин: 93-годишният милиардер купува къщата си в Омаха, Небраска, за 31 500 долара през 1958 г. и оттогава живее там. Качеството на живот на Бъфет би „било по-лошо, ако имаше шест или осем къщи“, казва той на събранието на акционерите на Berkshire Hathaway през 2014 г.

Мънгър често проповядва достойнствата на скромния живот, давайки съвети като „не изпитвайте много завист“ и „не харчете повече отколкото изкарвате“.