За първи път през последното десетилетие, откакто UBS проследява състоянието на най-богатите хора в света, новите милиардери от тази година са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество.

Милиардерските наследници са по-склонни от родителите си да се фокусират върху основните възможности и предизвикателства пред световната икономика, инвестирайки в сектори като чиста енергия и изкуствен интелект.

Това са изводите в новия доклад на швейцарската банка, цитиран от CNN.

"Голямото прехвърляне на богатство набира значителна скорост, тъй като много милиардери предприемачи остаряват", коментира Бенджамин Кавали, наблюдател на стратегическите клиенти в звеното за управление на глобалното богатство в UBS. "Това е тема, която очакваме да се засили през следващите 20 години, тъй като повече от 1000 милиардери ще предадат в ръцете на децата си около 5,2 трилиона долара.

Мъск остава най-богатият човек в света, в България е Георги ДомусчиевБернар Арно (191,5 млрд. долара), Джеф Безос (169,1 млрд. долара), Лари Елисън (146,3 млрд. долара) и Уорън Бъфет (121,0 млрд. долара) допълват челната петица

UBS чиито клиенти са половината от милиардерите в света, установява, че 150,8 млрд. долара са наследени от 53-ма наследници през 12-те месеца до април, което надхвърля 140,7 млрд. долара, натрупани от 84 нови самонаследили се милиардери през този период. Броят на милиардерите в световен мащаб се е увеличил със 7% до 2544 души. Общото им богатство нараства с 9% до 12 трилиона долара, без да се взема предвид инфлацията.

Тази обща сума остава под пика от 13,4 трлн. долара, достигнат през 2021 г., когато глобалната милиардерска общност нарасна до 2686 души при ралито на активи като акции и имоти след пандемията.

Констатациите в доклада отразяват и слабото състояние на пазара на първични публични предлагания през 2022 г. и началото на 2023 г., което ограничава възможностите на предприемачите да листват своите компании и така да увеличат богатството си.

"Икономическата, геополитическата и политическата несигурност са предизвикателство за създаването на предприемаческо състояние в последно време", обяснява Макс Кънкел, главен инвестиционен директор за семейни и институционални клиенти в UBS.

С колко забогатяха най-влиятелните милиардери за последните 40 годиниТази година най-богатите хора в САЩ са с 500 млрд. долара по-богати, отколкото миналата

В доклада се посочва, че за пръв път Европа е начело по ръст на богатството на милиардерите, тъй като "след пандемията на пазаруването" печалбите и цените на акциите на водещите компании за луксозни стоки, базирани във Франция, са се увеличили, което е от полза за милиардерските семейства зад тях.

Това включва председателя на империята за луксозни стоки LVMH Бернар Арно и петте му наследника.

Арно е третият най-богат човек в света с нетно състояние от 167 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. В края на миналата година богатството на Арно засенчи това на Елон Мъск от Tesla и Джеф Безос от Amazon, които заемат съответно първото и второто място.

Антоан Арно се оттегля от управлението на Berluti, част от LVMHНовината породи спекулации за следващата роля на Арно-син в империята за луксозни стоки

Докато милиардерите в областта на технологиите и здравеопазването са натрупали най-голямо богатство през последното десетилетие, докладът подчертава "първите признаци на подобряване на състоянието" на милиардерите в областта на промишлеността, сред които са индийците Гаутам Адани, който стои зад мултинационалния конгломерат Adani Group и Мукеш Амбани от Reliance Industries.

"Това може да продължи на фона на правителствените стимули в няколко държави за насърчаване на енергийния преход и по-високите разходи за отбрана", се казва в доклада.

Според Кавали "зашеметяващото" прехвърляне на богатство към по-младите поколения представлява огромна възможност за UBS, но и крие значителни рискове. Обикновено по-младите клиенти предпочитат да имат различен банкер от този на родителите си, макар че не е задължително да е по-млад, допълва той и посочва, че много от наследниците са над 50 години.

Скъпо, оскъдно, дръзко: Как се обличат богатите на луксозните си яхтиКогато става въпрос за яхтена мода, няма как да не отбележим Джеф Безос и любимата му Лорън Санчес, които цяло лято са в центъра на вниманието с тяхната Koru

„Смяната на караула“ би могла да окаже влияние и върху благотворителността, тъй като според доклада на UBS по-малко от една трета от наследниците приемат филантропията за своя цел в сравнение с две трети от по-старото поколение милиардери.

Наследниците са по-склонни към инвестиране с цел въздействие, т.е. социално или екологично полезно инвестиране, отколкото към "класическа филантропия с отпускане на безвъзмездни средства", казва Кавали. "Патриарсите в миналото са известни с това, че изписват чекове за каузи, към които лично имат афинитет и страст."

Уорън Бъфет за Чарли Мънгър: Той изучаваше грешките, а не успехите „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена. Чарли разбра това рано...

Милиардерът инвеститор Чарли Мънгър, който почина във вторник на 99-годишна възраст, беше известен със своята благотворителност, отбелязва CNN.

Например през октомври той дари акции на Berkshire Hathaway на стойност 40 млн. долара на библиотеката и художествената галерия "Хенри Е. Хънтингтън", според регулаторно подадената информация.