Правителствата трябва да открият нов фронт в международната борба с укриването на данъци с глобален минимален данък за милиардерите, който би могъл да събира 250 млрд. долара годишно, заявява в понеделник Данъчната обсерватория на ЕС, цитирана от Reuters.

Ако бъде наложена, сумата ще се равнява на едва 2% от близо 13 трилиона долара богатство, притежавано от 2700 милиардери в световен мащаб, заявява изследователската група, чийто домакин е Paris School of Economics.

Понастоящем ефективният личен данък на милиардерите често е много по-нисък от този, който плащат другите данъкоплатци с по-скромни средства, тъй като те могат да съхраняват богатството си в подставени дружества, които ги прикриват от подоходния данък, заявява групата в своя доклад за избягването на данъци в световен мащаб през 2024 г.

"Според нас това е трудно да се оправдае, защото рискува да подкопае устойчивостта на данъчните системи и социалната приемливост на данъчното облагане", заявява пред журналисти директорът на обсерваторията Габриел Зукман.

Личният данък на милиардерите в САЩ например се оценява на близо 0,5%, а във Франция, която иначе облага с високи данъци, достига до нула, изчислява обсерваторията.

Флорида е магнит за млади американци с доходи над $200 000Щати като Флорида и Тексас са привлекателни за младите богати хора по редица причини. Основната е, че са географска локация на нови технологични горещи точки


Нарастващото неравенство в богатството в някои страни подхранва призивите най-богатите граждани да поемат по-голяма част от данъчната тежест, тъй като публичните финанси се борят да се справят с фактори като застаряващо население, огромни нужди от финансиране за климатичния преход и наследените дългове от пандемията.

Проектобюджетът на президента на САЩ Джо Байдън за 2024 г. включваше планове за минимален данък от 25% за най-богатите 0,01%, но това предложение отпадна, тъй като законодателите във Вашингтон са заети с рисковете за спиране на работата на правителството и с наближаващите крайни срокове за неговото финансиране, припомня информационната агенция и добавя:

“Макар че координираният международен натиск за облагане на милиардерите може да отнеме години, обсерваторията посочва примера с успеха на правителствата, които почти са сложили край на банковата тайна и са намалили възможностите на мултинационалните компании да прехвърлят печалбите си в държави с ниски данъци”.

Според изчисленията на организацията стартирането през 2018 г. на системата за автоматично споделяне на информация за сметките е намалило три пъти размера на авоарите, държани в офшорни данъчни убежища.

Споразумение от 2021 г. между 140 държави допълнително ограничава възможностите на мултинационалните компании да намаляват данъците си чрез осчетоводяване на печалби в държави с ниски данъци, като от следващата година ще бъде определен глобален минимум от 15% за корпоративното данъчно облагане.

Нов доклад осветлява укрити офшорни активи на богати и влиятелни личностиPandora Papers е дело на Международният консорциум на разследващите журналисти
"Нещо, което много хора смятаха за невъзможно, сега знаем, че всъщност може да бъде направено", казва Зукман. "Следващата логична стъпка е тази логика да се приложи и към милиардерите, а не само към мултинационалните компании."

При липсата на широк международен натиск за въвеждане на минимален данък за милиардерите, смята още Зукман, "коалиция от желаещи държави" може едностранно да поеме инициативата.

Въпреки че краят на банковата тайна и минималният корпоративен данък слагат край на продължилата десетилетия наред конкуренция между държавите по отношение на данъчните ставки, в доклада се посочва, че остават многобройни възможности за намаляване на данъчните задължения в глобален мащаб. Богатите хора все по-често влагат парите си в недвижими имоти вместо в офшорни сметки, като компаниите могат да се възползват от пропуските в концепцията за минимален корпоративен данък от 15%.

Междувременно правителствата все повече се конкурират в инвестициите чрез субсидии, но това е по-малко вредно за данъчните им основи, отколкото да се конкурират само с ниски данъчни ставки, посочват от обсерваторията.