Смъртта на Чарли Мънгър от Berkshire Hathaway слага край на една запомняща се ера, оставяйки Уорън Бъфет като единствената инвестиционна легенда на конгломерата.

Сега вниманието на света е насочено към мениджърите, останали в сянката на двамата емблематични съюзници през последните десетилетия, пише в анализ Reuters.

Малко са компаниите, толкова тясно свързани със своите лидери, както Berkshire с Бъфет и Мънгър.

Двамата са познайници от 60 години, 45 от които прекарват рамо до рамо като председател и заместник-председател на базирания в Омаха, Небраска, конгломерат.

Чарли Мънгър, дясната ръка на Уорън Бъфет, почина на 99 годиниКато вицепрезидент на Berkshire Hathaway неговият остър ум завладя поколения инвеститори

След смъртта на Чарли Мънгър (точно пет седмици преди 100-годишния му юбилей), заместник-председателите на Berkshire Грег Абел и Аджит Джейн остават като главни съветници и консултанти на 93-годишния Бъфет. Двамата са заместник-председатели от 2018 г., но заемат по-значима публична роля едва от последната годишна среща на Berkshire.

Според вътрешни източници, Абел напълно възприема културата на Berkshire, която включва изключителна децентрализация, даваща на бизнес звената широка автономия. Това означава, че големите звена като железопътната компания BNSF и автомобилната застрахователна компания Geico, всяка от които има десетки хиляди служители и малките като бижутерийната компания Borsheims с около 142 служители, могат да работят без намесата на централата на Berkshire, в която работят само около 26 души.

Но Абел и Джейн имат различен стил от този на Бъфет и Мънгър.

По време на годишната среща през 2021 г. Джейн е запитан как двамата с Абел си взаимодействат.

"Няма съмнение, че отношенията, които Уорън има с Чарли, са уникални и няма да бъдат дублирани", отговаря той. "Не взаимодействаме толкова често, колкото Уорън и Чарли. Но всяко тримесечие ще си говорим за съответните бизнеси". Допълва, че двамата редовно се консултират, когато се случва нещо необичайно в някой от бизнесите на Berkshire.

Уорън Бъфет е чел това: 5 аудиокниги в Spotify, препоръчвани от милиардераЗнанието се трупа като лихва по спестяванията, казва милиардерът

Инвеститорите твърдят, че им имат доверие.

"Не мога да си представя, че инвеститорите не са мислили и за това какво ще се случи, когато Бъфет си отиде", казва Бил Стоун, главен инвестиционен директор в Glenview Trust. "Не е необходимо да са толкова добри, колкото Бъфет или Мънгър."

Berkshire има план за приемственост поне от 2006 г., когато Бъфет, тогава 75-годишен, заявява пред акционерите, че компанията, която управлява от 1965 г., ще бъде подготвена за неговото напускане.

По време на годишното събрание на Berkshire през 2021 г. Мънгър неволно сигнализира, че 61-годишният Абел, който е прекарал четвърт век в Berkshire Hathaway Energy, е назначен за главен изпълнителен директор.

72-годишният Джейн ще запази управлението на надзора над застрахователните операции в компанията.

Във видеопослание от 2013 г. Бъфет нарича Абел "първокласен", а Джейн определя като "суперзвезда".

На 93: Уорън Бъфет е на върха на играта и издига Berkshire до нови рекордиАкциите на Berkshire достигнаха рекордни стойности благодарение на високата оперативна печалба, което ги превърна в най-голямата нетехнологична компания по пазарна капитализация

Фен на хокея през целия си живот, Абел завършва през 1984 г. Университета на Алберта, работи в PricewaterhouseCoopers и в енергийната компания CalEnergy и през 1992 г. се присъединява към компанията, тогава известна като MidAmerican Energy, която Berkshire поема през 2000 г.

Става директор на MidAmerican през 2008 г. и се възползва от необичайната за сектора на комуналните услуги способност да задържа печалба, а не да изплаща дивиденти. Това му позволява да прави придобивания и да разширява дейността в областта на възобновяемата енергия.

Инвеститорите ще трябва да изчакат, докато Абел поеме управлението, за да видят готовността му да се откаже от предприятия, които не постигат добри резултати или имат посредствени перспективи - неговите предшественици обичаха да купуват и държат предприятия завинаги – или дали Berkshire може да изплати първия си дивидент от 1967 г. насам.

Джейн, който е специалист по анализирането на риска, особено на големи рискове като природните катастрофи, се присъединява към Berkshire през 1986 г.

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Освен двамата висши ръководители, планът на Berkshire предвижда най-големият син на Бъфет - Хауърд Бъфет, да стане председател без изпълнителни функции и да бъде натоварен със задачата да запази културата на Berkshire.

"В Berkshire има талантливи хора, които ще помогнат при подбора на акции", смята Бил Смийд, главен инвестиционен директор в Smead Capital Management във Финикс. "Но тя никога няма да бъде същата."

Инвеститорите се събират в момент на сътресения в банките и криза в икономиката

Най-емблематичното събитие досега беше годишната среща на Berkshire – наричана "Уудсток за капиталисти", където Бъфет и Мънгър по традиция отговаряха над пет часа на въпроси на акционерите.

Това е уикенд с конференции за инвеститори и събития, който привлича десетки хиляди в Омаха в началото на май, въпреки че феновете могат да го гледат на стрийминг на домашните си компютри или смартфони.

Много акционери, особено местни, заявяват, че ще продължат да го посещават, но други вече не са толкова сигурни.

Животът на Чарли Мънгър: Разорението, смъртта и слепотата не са пречки

"Това, което наистина ни привличаше към тези личности, бяха съветите им за пълноценен живот, като наставляваха хората как да мислят ясно, да бъдат честни със себе си, да се учат от грешките си и да избягват бедствията", казва Уитни Тилсън, инвеститор, който преди това е ръководил T2 Partners и Kase Capital и е присъствал на много срещи.

През май 2020 г., в разгара на пандемията, Уорън Бъфет провежда срещата виртуално от Омаха. Чарли Мънгър не присъства на нея.

"Това не е особено усещане за годишна среща, защото моят партньор от 60 години Чарли Мънгър не седи тук", казва Бъфет. И допълва: "Мисля, че повечето от хората, които идват на нашата среща, идват, за да слушат Чарли."