Милиардерът и основател на Kind Snacks Даниел Любецки обяснява успеха си с едно просто решение: да се обгради с хора, които смело могат да го критикуват и да посочват грешките му.

Никой не може да бъде перфектен лидер, казва Любецки.

За себе си той признава, че често се случва да бъде импулсивен или заслепен от егото си, но приятелите и колегите му го спират, когато е на път да сгреши.

"Ако не се заобиколите с такива хора, тогава е много по-трудно да постигнете успех, защото можете да влезете в режим "аз съм невероятен" и да не осъзнаете кога сте се объркали", казва Любецки пред CNBC.

Милиардерът основава Kind Snacks през 2004 г., като първоначално разполага с ограничен бюджет, а през 2008 г. приема външно финансиране в размер на около 16 млн. долара.

През 2020 г. компанията е придобита от хранителния гигант Mars за 5 млрд. долара, след като Любецки продава контролния пакет акции в сделката, но запазва "значителна" част от тях за себе си, според негов говорител. Днес личното му състояние възлиза на 2,1 млрд. долара, според Forbes.

Дясната ръка на Бъфет за Мъск: Той обича невъзможното, ние – лесната работаПо време на годишната среща на Berkshire Бъфет и Мънъгр бяха щедри на съвети, свързани с управленски практики, избор на кариера и как да се наслаждаваме на животa

Съветите му всъщност не са толкова необичайни и се основават на правилото за среда на доверие и искрени дебати, в които се ражда истината.

"Успешните и впечатляващи главни изпълнителни директори в крайна сметка развиват последователи от подмазвачи, които просто се страхуват да ги предизвикат, а това наистина може да ни унищожи.", казва Любецки.

Съветът му е да си намерите хора, които могат да ви предизвикат и да насърчавате „здравословния“ им отпор.

Съвет от милиардер: За да бъдете богати, изгорете кредитните си карти Средният лихвен процент за кредитна карта в САЩ е около 16,65%, според последните данни на Федералния резерв. При някои карти дори става дума за 36%

Ако се стремите към ползотворни дебати и полезна обратна връзка, а не към непрестанни разговори просто заради самото говорене, ще трябва да се консултирате с приятели или да наемете колеги, които са склонни към саморефлексия, казва Любецки. Те също трябва да имат известен опит в съответната област и висока емоционална интелигентност, отбелязва той.

"Милият човек не изисква много. Можете да сте пасивни и да сте мили. Но любезността изисква силата да бъдеш искрен", обяснява той. "Има някои случаи, в които хората са абсолютни гадняри, но има много повече, в които са твърде кротки и се страхуват да споделят обратна връзка."

Любезните хора могат да предават чувствата си "конструктивно", добавя Любецки. Това ще ви улесни да приемате обратната им връзка - но все пак ще трябва да поработите върху себе си, за да се предпазите от обидите от чуждата критика.

За сравнение, милите хора може да се затруднят да дадат честна отрицателна обратна връзка, защото предпочитат да спестят чувствата си.

Когато говорим за пари, има седем типа хора. От кой тип сте вие?Определянето към кой тип спадате вие и осъзнаването на капаните на всеки от тях може да подобри значително отношенията ви с парите

Рик Нучи, главен изпълнителен директор на стартъпа за корпоративен софтуер Guru, нарича тази концепция "разрушителна емпатия" - нещо, което е научил по трудния начин, когато е започнал да я практикува.

"Загрижени сте за човека, но всъщност не го предизвиквате директно, нали? Почти го глезите. Това е нож в гърба с 1000 усмивки", каза Нучи пред CNBC.

След като откриете подходящите хора, насърчете ги да бъдат искрени с вас.

На работното място Любецки насърчава дори по-младите служители да "чувстват, че имат не само правото, но и отговорността да говорят с мен", казва той.

Когато някой обърне внимание върху даден проблем, той признава и го обмисля заедно с него. От време на време се опитва да насърчи по-нататъшен дебат, като играе ролята на „адвокат на дявола“.

Също така се старае да благодари на човека, за да увеличи шансовете му постъпи по същия начин отново. Това е преднамерена тактика.

Три начина да си купите щастие: С малко знания и много практика всеки може Парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?

Подобен пример дава и Ким Скот, бивш изпълнителен директор на Google, който става свидетел как съоснователят Лари Пейдж прави нещо подобно по време на среща.

"Той не само позволи на колегата да го предизвика, но изглеждаше, че се наслаждава на това", разказва Скот.

Най-важното е да сте сигурни, че всички около вас имат положително намерение зад всяка обратна връзка, казва Любецки.

"За това просто няма преки пътища, трябва да докажете, че сте там един за друг с течение на времето", казва той. "Прозрачност, истинност, открита комуникация, мислене за другите и поставяне на общата цел пред всяко его – всички тези неща ще създадат среда на доверие.", допълва милиардерът.