Да имаш щастлив и успешен живот се свежда до 5 прости неща, казва предприемачът, инвеститор и милиардер Марк Кюбан, известен като участник в тв поредицата Shark Tank на ABC, филантроп и собственик на отбора от Националната баскетболна лига Dallas Mavericks.

Трябва ли да имате страст към това, което правите, или не това е най-важното?

Защо най-недооцененото умение в бизнеса е да бъдеш мил и защо трябва да сте добри в продажбите с каквото и да се захващате?

Как да започвате деня си и коя е най-добрата инвестиция, която можете да направите – Inc. селектира пет от най-ценните съвети на Марк Кюбан, чието нетно състояние според Forbes се оценява на 5,1 милиарда долара.

Няма страст без усилие

Попитайте 10 души дали обичат това, което правят. Девет вероятно ще кажат не, а един ще ви каже нещо много умно от рода на това, че може да загуби само от човек, който обича работата си повече от него.

Според Кюбан обаче не е проблем да не обичате това, което правите. Той смята клишето „следвай страстите си“ за „една от големите лъжи в живота“ и за „най-лошия съвет, който може да дадете или получите“.

За него не страстта е искрата. Усилието е искрата, казва Кюбан.

Когато отделяте достатъчно време и усилия, може да станете наистина добри в това, което правите.

Никой не се отказва от нещо, в което е добър, защото е забавно да си добър. Забавно е да си един от най-добрите. Но за да бъдеш един от най-добрите, трябва да полагаш усилия.


5 урока за предприемачи от Дори и на 73 Барбара Коркоран все още разчита на някои от уроците, които е научила най-рано в кариерата си

Въпреки че е лесно да се приеме, че предприемаческата страст движи предприемаческите усилия, изследванията показват, че обратното също е вярно: предприемаческата страст се увеличава с усилията.

Колкото повече работа предприемачите влагат в стартиращите си фирми, толкова по-ентусиазирани стават, посочва Inc.

Усилието разпалва страст, която от своя страна поражда по-голямо усилие и по-голяма страст, докато един ден не се събудите и осъзнаете, че правите това, което обичате, дори и да не е започнало по този начин.

Най-недооцененото умение в бизнеса е да бъдеш мил

Най-добрият шеф, който може да имате, е строг, взискателен, почти брутално честен. Но едно нещо го отличава - той винаги е мил и учтив, без да е снизходителен.

Това е урок, който Кюбан е трябвало да научи, преминавайки през собствената си метаморфоза. И днес казва, че това да бъдеш мил е едно от най-недооценените умения в бизнеса.


Инвестицията в честни и щедри лидери е сред най-важните, вярва Уорън БъфетЕдин интелигентен избор отличава успешните хора от всички останали: те подбират разумно дългосрочните си бизнес връзки

Въпреки че да бъдеш мил не трябва да е стратегия, все пак това ще ви направи по-ефективни.

Бъдете мили, защото: другите хора ще прощават по-бързо грешките ви, ще бъдат по-толерантни към липсата ви на опит или умения, ще имат по-голямо желание да работят с вас, да ви помагат и да ви насърчават.

А ако сте лидер, е по-вероятно да ви последват.

Най-добрата инвестиция, която можете да направите

Инвестирането в стартиращи компании е едно от основните занимания на Кюбан. Но когато го молят да посочи някои от най-добрите си инвестиции, той посочва тези в себе си.

„Това, което научих отрано, е, че ако положа усилия, мога да науча почти всичко“, казва Кюбан.


Във време на криза добрият лидер е “антигерой” Искате ли да станете по-добър лидер? Забравете манталитета на култовия изпълнителен директор и направете път на „антигероя“

Може да нямате връзки, да нямате особени талант или умения. Може да нямате опит. Но това, което всички имаме, е време, което да инвестираме в себе си.

Време да подобрим уменията си, връзките си и да трупаме опит.

Да научим това, което не знаем – защото веднъж придобито, знанието е единственото нещо, което никога не може да бъде отнето. И това е единственото нещо, което можем да прилагаме до края на живота си.

Инвестирането в себе си ще доведе до по-добри дългосрочни резултати от всяка друга инвестиция, която можете да направите, защото ако положите усилия, винаги получавате възвръщаемост.

Това го прави единственият инвестиционен резултат, който можете почти напълно да контролирате.

Още една инвестиция, която ще се изплати завинаги? Придобиване на умения за продажби

Когато го питат какво би направил, ако трябва да започне всичко отначало, ето какво каза Кюбан:

„Щях да си намеря работа като барман през нощта и работа като продавач през деня.

Мога ли отново да стана мултимилионер? Не се съмнявам.“


5 умения, от които се нуждаете, за да бъдете наети. И за да растетеИзследване на Cappfinity идентифицира пет основни поведенчески умения, от които мениджърите по наемане са най-впечатлени в днешната конкурентна работна среда

Защо уменията за продажба са толкова важни? Ако сте лидер – а всички ние, формално или неофициално, сме лидери – трябва да можете да обясните логиката и ползите от дадено решение. Трябва да можете да убедите другите хора, че вашите идеи имат смисъл. Трябва да помогнете на хората да разберат предимствата на даден подход, гледна точка или перспектива. Трябва да можете да мотивирате, насърчавате и вдъхновявате.

Всички те изискват умения за продажба, тъй като в крайна сметка уменията за продажба са „просто“ комуникационни умения.

А комуникативните умения са от решаващо значение във всички аспекти на живота.


Нулев понеделник – за или против новата тенденция на работното мястоПоследната офис тенденция изисква от вас просто да се успокоите в началото на работната седмица

Най-сложните неща на първо място

Първото нещо, което Кюбан прави, докато сутрин все още лежи в леглото, е да грабне телефона и да започне да преглежда имейла си. Каквито и да са най-стресиращите неща, той се опитва да ги реши още сутринта. Науката е съгласна с неговия подход. Според проучване, публикувано в Psychology, започването на деня с лесни задачи с дълги крайни срокове прави по-вероятно да продължите да отлагате по-трудните, дори ако те са много по-важни. Разбира се, забавно е да започнете деня си с най-лесните неща, но това, което наистина има значение, е да вършите правилните неща.

Започнете деня си с нещо, което наистина има значение – или което, предвид избора, бихте предпочели да избегнете. Така е много по-вероятно да прекарате остатъка от деня, фокусирани върху задачите, които са най-важни за вашия дългосрочен успех.