Във време на криза добрият лидер е “антигерой”

1302
Във време на криза добрият лидер е “антигерой”

© Pixabay

Очертава се 2023 г. да бъде още една година на глобална нестабилност. За бизнес лидерите това означава да могат да работят в среда на постоянна промяна. 
 
На този фон за тях е по-добре да забравят манталитета на култовия всезнаещ изпълнителен директор и да направят път на концепцията за „антигероя“. Тя всъщност се свързва с разумното управление. 
 
Лидерите “антигерои” са истински, уязвими и проницателни – и разчитат на тези черти по време на кризи, пише Fast Company.
 
Концепцията е разработена от предприемача Рон Гутман, съизпълнителен директор на базираната в Маями дигитална здравна компания Intrivo, докато преподава курс в Станфордския университет за “мениджмънт по време на експоненциална промяна" (какъвто е периодът от пандемия през икономическа криза и инфлация до прогнозирана рецесия например). 
 
И така, как да се подготвите за поредното известно неизвестно?
 
За да научите повече за стълбовете на разумното лидерство и да ги включите в собствения си лидерски стил, Гутман съветва да започнете от следното: 
 
Практикувайте смирение
 
Ако искате вашите служители да се чувстват комфортно и да ви вярват, дайте им причина да го направят. Разумните лидери въплъщават смирение, автентичност и откритост, което помага за създаването на среда на психологическа безопасност. Това от своя страна пък създава пространство, в което те се чувстват свободни да изкажат честно мнението си, дори ако това понякога означава несъгласие с ръководството.

История за една мигаща светлина и 4 лидерски тенденции за 2023 г.„Насърчавайте говоренето. Насърчавайте несъгласието

„Това е много важно - когато хората излизат напред и споделят идеи и опит, те ви помагат да управлявате по много по-добър начин“, казва Гутман.
 
Изградете доверие
 
Вторият стълб на разумното лидерство се основава на първия, насърчавайки доверието. Надеждната компания е тази, която поощрява както отделни служители, така и цели екипи, което води до много по-смисленото им функциониране. Изследванията показват, че екипите, които се чувстват психологически сигурни, превъзхождат конкурентните.
 
Разумните лидери не просто учат по време на нестабилни периоди - те осигуряват това на всички хора в компанията, стимулирайки ги непрекъснато да са в час с всички нови тенденции. Лидерите, които блокират разпространението на знанието, обричат организациите си на скованост - това прави и самите изпълнителни директори неспособни да управляват в непредсказуема среда. Гутман съветва собствениците на бизнес да отделят всяка седмица време за учене на нови неща - и да предават ценните уроци на останалите.
 
По време на криза прозрачната и автентична комуникация на цели и ценности помага за укрепване на отношенията, което от своя страна осигурява по-голяма устойчивост при възникване на предизвикателства, казва Гутман. 
 
Според него всички тези лидерски подходи не само привличат по-добри таланти, но и създават огромна икономическа стойност, защото водят до по-добри резултати. 
 
Служителите на проявяващи емпатия мениджъри, които се вслушват в проблемите им, има 62% по-малко вероятност да прегорят, според изследване на Gallup. 
 
А Гутман допълва: „Разумното лидерство е магнит за невероятни хора.“

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg