Притесненията относно забавянето на икономическия растеж и устойчивата инфлация в САЩ доведоха до широкообхватни спадове на акциите и държавните облигации в четвъртък.

Dow Jones Industrial Average загуби повече от 300 пункта, или 1%. S&P 500 изтри 0,5%. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0,6%, воден надолу от компанията майка на Facebook Meta Platforms.

Индексите на европейските пазари също затвориха предимно на отрицателна територия , като паневропейският Stoxx 600 се понижи с 0,6%

Нови данни от четвъртък сутринта разочароваха инвеститорите, показвайки, че икономическият растеж на САЩ се е забавил повече от очакваното през последното тримесечие, докато инфлацията се оказва по-лепкава, отколкото се надяваха много трейдъри. Тази комбинация намалява надеждите за предстоящи спадове на лихвените проценти и повишава доходността на държавните облигации на САЩ, като тази на 10-годишните скочи до 4,706%.

Акциите се понижиха рязко след отварянето на пазара и след това намалиха спадовете, като компаниите от секторите енергетика, комунални услуги и някои от технологичните успяха да достигнат положителна територия.

Секторът на комуникационните услуги, дом на няколко технологични гиганта, се представя най-зле, падайки с 4%. Това стана след като Meta Platforms обяви, че поддържането на AI надпреварата не е евтино. Компанията отчете спад на акциите си с над 10% - най-голямото еднодневно понижение от октомври 2022 г.

В следпазарната търговия обаче акциите на Microsoft се повишават с над 4% - производителят на софтуер публикува резултати за третото фискално тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт.

Акациите на Alphabet скачат с над 11% в разширената търговия, след като компанията-майка на Google надмина прогнозите на анализаторите, отчитайки ръст на приходите от 15% за тримесечието - най-бързият темп на разширяване от началото на 2022 г.

На пазара на метали цените на медта се повишиха до 4,57 долара за паунд, най-високата сетълмент стойност от април 2022 г.