Да станеш милиардер вероятно изисква да се вълнуващ много от парите, нали?

Грешка, казва Марк Кюбан.

Като човек, който е създал през 90-те години технологични компании, които са го направили изключително богат, той никога не е поставял на пиедестал парите, споделя той пред GQ, пише CNBC.

Вместо това Кюбан е бил ръководен от друга мотивация.

“Аз винаги мислех от гледна точка на времето. Това винаги бе моята водеща мотивация. Как мога да контролирам собствената си съдба? Как мога да контролирам собственото си време?”

Едно проучване на Harvard Business School от 2018 г. потвърждава философията на Кюбан. Според него поставянето на по-висок приоритет на собственото време, отколкото на парите, води до повече щастие и по-добър живот. Кюбан е успял да постигне завидни резултати и в двете сфери. Той има състояние в размер на 4,6 млрд. долара, по данни на Forbes.

Когато предприемачът продава първата си компания MicroSolutions на CompuServe за 6 млн. долара, той няма намерението да работи повече. Свободата обаче го окрилява.

По онова време той харчи така, че да не се притеснява за бъдещето си. Обикновено влага парите си за пътешествия с приятели и партита с рок звезди например.

Пет години по-късно Тод Уагнър, приятел на Кюбан от колежа, го убеждава да се включи в онлайн стрийминг услуга, която позволява да слушат баскетболни мачове на университета в Индиана от мястото, където живеят по онова време - Тексас.

Най-богатият французин бе принуден да продаде самолета си Информацията бе потвърдена от сина на Арно - Антоан, който е член на борда на LVMH

Тази услуга е Broadcast.com, която беше придобита от Yahoo през 1999 г. за 5,7 милиарда долара в акции. Акциите на Yahoo бяха много ценни по онова време и ако Кюбан се чувстваше алчен, той можеше да ги задържи с надеждата да осребри повече пари по-късно. Предприемачът отбелязва пред GQ, че е доволен от парите, които е спечелил от сделката, и има чувството, че фондовият пазар е надценен. Той продава по-голямата част от акциите си в Yahoo само месеци преди дотком балонът да се спука през 2000 г. и цената на акциите на компанията да се срине.

Това се превръща в ценен урок за Кюбан.

Ако просто следвате доларите, никога няма да ви се получи добре, смята той.

Оттам нататък Кюбан започва да харчи парите си по начини, които го правят щастлив, включително купува отбора “Далас Маверикс” през 2000 г. Когато става милиардер, вади 40 млн. долара, за да си купи частен бизнес самолет - Gulfstream V.

Самолетът е точно такъв актив, който отговаря на най-важния му приоритет - времето. С него може да го управлява и пести.