73-годишният милиардер Рей Далио се оттегли от поста си инвестиционен директор в Bridgewater Associates, един от най-големите и успешни хедж фондове в света. Той обаче остава в компанията като наставник. Доказал се е в тази си роля, като автор на няколко книги на тема кариера и инвестиране, пише CNBC.

Сред трудовете му е и бестселърът от 2017 г. Principles: Life & Work. (“Принципи” на българския пазар). От него може да научите много, включително кои са топ четирите най-ценни кариерни съвета на милиардера, който има зад гърба си 50-годишен инвестиционен опит.

Бъдете радикално непредубедени

За да бъдете успешни в работата си, трябва да сте добри във вземането на решения. Това изисква радикална непредубеденост, пише Далио.

Тази способност се изразява във възможността да анализирате различни гледни точки, без да намесвате своето его.

Преди да вземете решение, трябва винаги да допускате, че не сте прави, допълва бизнесменът. Той често търси хора, които не са съгласни с него, за да може да разберете техните доводи. Само когато се запознаете с различните гледни точки, Далио взема решение.

Колкото по-непредубедени сте, толкова по-малко ще се самозалъгвате - и толкова по-вероятно е другите да ви дадат честна обратна връзка, пише той.

Работата в условия на меритокрация

Най-удовлетворяващите работни места са тези, в които има меритокрация на идеите, казва Далио. Понятието меритокрацията означава система на „равните възможности“, при която хората се доказват чрез своите способности и талант, а не чрез своите богатство, потекло или др.

Според Далио именно в такава среда триумфират най-добрите идеи, независимо чии са.

Най-значимите отношения се градят върху възможността всеки да споделя открито с другия, да се учим един от друг и да осъзнаваме, че подкрепяйки се, можем да дадем най-доброто от себе си.

Те се пенсионираха преди 40-те, правейки 13 глупави, прости нещаКогато правите нещо значимо за вас, задължително ще се появят хора, които ви мразят. Понякога са доста, предупреждава Стийв Адкок

За да има меритокрация на идеите и тя да функционира, трябва вътрешните противоречия да бъдат конструктивни и уважителни. Не може да бъдете нечестни спрямо колегите си.

Внимавайте с “бързоговорящите”

"Бързоговорящите" са хора, които настоятелно казват нещата по-бързо, отколкото могат да бъдат осмислени от другите, за да избегнат възражения, пише Рей Далио.

Милиардерът съветва да не се плашим от тях и да не се преструваме, че разбираме какво казват.

Имате отговорността да разясните въпросите за себе си, затова не се преструвайте, че разбирате “бързоговорящ” човек. Поискайте от него да говори по-бавно, задавайте въпроси, много въпроси, препоръчва Далио.

Учете се от грешките си

Всеки прави грешки. Основната разлика е, че успелите хора извличат поуката от тях, а неуспелите - не.

Моите болезнени грешки промениха перспективата ми от “Аз знам, че съм прав” до “Откъде да знам дали съм прави?” Те ми дадоха нужното смирение, за да балансирам моята дързост, пише Далио в “Принципи” и допълва: Дори когато е трудно, важно е да се накарате да учите. Ако не понасяте да не сте прави, няма да се развиете, ще направите и себе си, и хората около вас нещастни.