Преди да изгради най-големия хеджфонд в света, милиардерът инвеститор Рей Далио почти фалира.

По време на епизод от подкаста Armchair Expert на Дакс Шепърд, Далио заяви, че почти “потопява” хеджфонда Bridgewater Associates по-малко от 10 години след основаването му.

След като неправилно прогнозира, че световните пазари ще се сринат през 1982 г., Далио губи много пари на акционерите и клиентите.

Приближавайки фалита, Далио казва, че му се наложило да вземе 4 000 долара назаем от своя баща, за да издържа семейството си, което се увеличавало. ”Беше много, много болезнено, но пък промени начина ми на мислене,” казва той. “Това беше едно от най-добрите неща, които някога са ми се случвали.”

Далио твърди, че реалната опасност от фалит го е принудила да се научи как да приема грешките си със смирение, поемайки отговорност за собствените си слабости.

“Трябваше да балансирам моята агресивност и да променя нагласата си от мисленето ‘Аз съм прав’ до това да си задава въпрос, ‘Как знам, че съм прав?’”, казва той пред CNBC през 2019 г.

Шумът на парите 2022 събира топ експертите на България на 7 юниСлед две години в дигитален формат, Шумът на парите отново се завръща пред публика

В подкаста Далио също така твърди, че осъзнал, че може да изчислява по-добре рисковете и дали да ги поема или не, като наема хора, които мислят различно от него. “Това ме научи да намирам възможно най-умните хора, които не се съгласяват с мен, за да подлагат на стрес тест моето мислене и да чувам техните гледни точки,” казва той. “Това ме научи на радикална непредубеденост.”

Адам Грант, преподавател по организационна психология в училището Уортън към Университета на Пенсилвания, отбелязва в своя книга от 2016 г., че Далио често получавал имейли от служители на Bridgewater, в които те го държат отговорен за грешките му. Всъщност, пише Грант, служители можело “да бъдат уволнявани за това, че не се противопоставят на статуквото.”

Далио, който освободи поста главен изпълнителен директор на Bridgewater през 2017 г., може би е изпреварвал другите в мисленето си. Проучвания показват, че “разнообразието от мисли” може да осигурява на компаниите значителни конкурентни предимства.

Как един милиардер стана ментор на рапърМилиардерът Рей Далио вярва в една стара поговорка, която гласи: “Когато ученикът е готов, учителят ще се появи”

Начинът, по който Далио ръководи Bridgewater, след като почти не фалира, му помага да стане един от най-богатите хора в света. Днес неговото състояние се оценява на 22 млрд. долара, според Forbes. Той отдава по-голяма част от неговите успехи на този един-единствен урок – учете се от грешките си.

“Ако имам някакво болезнено изживяване, аз гледам на него като на някаква загадка,” казва Далио в подкаста. “И ако разреша загадката, която е: ‘Как действа реалността и как бих се справил по-добре с нея в бъдеще?’, ще получа скъпоценен камък. Този скъпоценен камък е някакъв принцип, който буквално си записвам и казвам: ‘OK, сега това нещо ще го правя по по-различен начин в бъдеще’”.