На 12-годишна възраст милиардерът Рей Далио купува първите си акции на цена по-малко от 5 долара за брой, докато носи стиковете на играещите голф в Куинс, Ню Йорк.

“Извадих късмет, защото компанията щеше да фалира, но някаква друга компания я купи и цената на акциите се утрои. Затова си помислих, че това е лесно и се запалих по търговията с акции,” казва Далио пред Business Insider.

Неговата инвестиция от 300 долара в Northeast Airlines се превръща в 900 долара и чиста печалба от 600 долара, преди да започне седми клас през 1962 г.

Сега, над 57 години по-късно, личното състояние на Далио се оценява на 16.9 млрд. долара. Да не говорим, че той е една от най-влиятелните фигури във финансовия свят като основател на най-големия хеджфонд в света — Bridgewater Associates, който управлява активи на стойност 160 млрд. долара.

Пътят към успеха на Далио обаче не е толкова лесен.

През 1982 г., седем години след като основава Bridgewater в апартамента си в Ню Йорк, той прави инвестиция, която го поставя на колене финансово и духовно.

“Бях разорен, трябваше да взема 4 000 долара назаем от баща ми, за да плащам семейните сметки,” казва Далио.

Далио, който тогава бил на 33 г., бил убеден, че борсата и икономиката предстои да се сринат (в резултат на това, че Мексико изпада в просрочие по своя дълг). Вместо това щатската икономика и пазарите вървят нагоре. Седмици по-късно Федералният резерв понижава лихвите, което тласка пазарите още по-нагоре и така Далио губи всичко.

“В резултат на това, че грешах, изгубих мои пари, изгубих пари на клиентите и трябваше да освободя всичките си служители,” казва той.

Той описва този период като “много болезнен,” но твърди, че преживяното е “най-доброто” нещо, което някога му се е случвало, защото го накарало да промени начина си на мислене.

Мантра медитацията

“Бях се научил на трансцедентална медитация,” разказва Далио пред Business Insider. Затова той използвал медитацията, за да размишлява върху грешките си и да прочисти ума си, така че да взема по-добри решения в бъдеще.

“Когато болката отмине, не трябва просто да продължите напред, а да размишлявате, защото точно в това се крие израстването ви,” казва Далио.

В книгата си “Принципи” Далио пише, че научава трансцендентална медитация, след като Бийтълс изучават тази практика през 1968 г. в Индия. Той казва, че практиката му позволява да мисли по-ясно и креативно, когато взема решения.

Тя не се концентрира върху дишането или монотонното пеене, вместо това трансцеденталната медитация насърчава спокойното състояние на ума отвъд мисленето чрез затваряне на очите и повтаряне на мантра в мълчание с цел намаляване на стреса и безпокойството.

Тя обикновено се практикува 20 минути, два пъти на ден, според Боб Рот, автор на книга за тази практика. Далио посочва Рот като най-добрия експерт в тази област, когото познава.

Според Далио повечето хора не осъзнават, че “във вас има двама ти.”

“Емоционалното ви аз”, което произхожда от подсъзнанието и при определени обстоятелства създава стрес и емоции, които напълно могат да ви превземат, и “осъзнатата част от вас.”

Той твърди, че медитацията му помага да балансира агресията си и да промени мисленето си от това да мисли, че винаги е прав към това да си задава въпроса “Как знам, че съм прав?”

Далио казва, че медитацията е основната причина за неговите успехи днес и най-големия подарък, който би могъл да даде на някого.