Инвестиционната общност внимателно записваше и обсъждаше предупрежденията, които милиардерът и хеджфонд мениджър Сет Кларман отправи преди дни.

Според него, увеличението на дълга, както и напреженията в световен мащаб, най-вече между САЩ и Китай, може да предизвикат следващата финансова криза.

Годишното писмо на Кларман към инвеститорите даде своето отражение и по време на Световния икономически форум в Давос, където други известни инвеститори и банкери коментираха думите му.

Главният изпълнителен директор на Blackstone Стивън Шварцман каза, че Кларман е прав и че напреженията между големите икономики създават несигурност на пазарите, a подобно мнение изказа и хедж фонд мениджърът Рей Далио от Bridgewater Associates.

Според него „политическите конфликти ще има сериозни и дългосрочни негативи за пазарите“.

Но кой точно е Кларман?

За него преди време от The New York Times написаха: "То е най-успешният и влиятелен инвеститор, за който едва ли сте чували“.

10-те най-влиятелни финансисти на нашето времеНай-влиятелните хора в сферата на финансите, често са отговорни за управлението на трилиони долари


61-годишният Кларман е съосновател на базирания в Бостън хедж фонд Baupost Group, който днес управлява активи за 32 млрд. долара. Според статията в NY Times, той е известен със своите „точни и обширни анализи“.

Често Кларман е наричан дори „Оракулът от Бостън“, или пък следващия Уорън Бъфет, заради идентичните стилове на инвестиране, както и добрите резултати, постигнати и от двамата през годините.

Най-великите инвеститори на всички временаHяĸoи инвecтитopи ca пo-влиятeлни и извecтни oт дpyги


Подобно на Бъфет, Кларман, чието състояние днес се оценява на 1.5 млрд. долара от сп. Forbes, следва модела на инвестиции в стойност, или иначе казано - това е философия на вложение в акции, за които се смята, че са подценени спрямо останалата част от пазара.

През 2015 г. Кларман публикува списък с най-добрите съвети, които е научил от кариерата на Уорън Бъфет. На челно място там попадаше съвета за покупки по време на спад на пазарите. Според него, пазарите предлагат доста по-добри възможност за печалби по време на разпродажби.

Също както и Бъфет, който купува своята първа акция на 11-годишна възраст, Кларман прави дебютното си вложение на борсата в ранна детска възраст. В интервю за изданието на Harvard Business School той казва, че първата си акция купува на 10 г.

„Купих 1 акция на Johnson & Johnson с парите, който събрах за рождения си ден“, казва той. Това по всяка вероятност се дължи на факта, че Кларман ползва доста често лепенките на компанията, но интуицията му се оказва права и след сплит в съотношение 3:1, както и повишение на котировките в следващите години, той утроява първоначалното си вложение.

Днес една акция на Johnson & Johnson се търгува за малко над 127 долара за брой.

Кларман обаче е толкова ентусиазиран относно инвестициите, че като петокласник дори прави презентация на съучениците си относно инвестирането, като по това време той вече има брокер, който го информира за цената на акциите, които го интересуват.

„Притежавах акции през цялото ми детство. Майка ми ме свърза с един брокер – Макс Силвърман, който беше много любезен и нямаше нищо против 10, а по-късно 12-годишно хлапе да го търси за котировките на акциите на различни копании“, спомня си той.

„Бях бизнес ориентирано дете“, описва себе си Кларман.

10 начина да подобрим финансите си през 2019 г.Време е за няколко важни решения


По-късно той е приет да учи икономика в Cornell University, а по-късно и в Harvard, където учи заедно с настоящия главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън.

След завършването си през 1982 г. Кларман, професорът от Harvard Уилям Пурву, както и още трима инвеститори основават Baupost Group.

Фондът им стартира с първоначален капитал от 27 млн. долара, повечето от които са пари на Пурву. Кларман се включва активно в управлението на средствата, въпреки липсата на опит по онова време.

В следващите десетилетия той успява да постигне много добри резултати, които носят милиарди на него и клиентите на фонда им.

Сравненията с Бъфет започват през 1989 г. Тогава, на 32-годишна възраст, сп. Fortune посочва Кларман като един от тези, които могат да се наредят до Бъфет сред най-великите инвеститори на днешното време.

Материалът на списанието описва Кларман и посочва, че той постига 20% доходност през 1987 г.

С колко ще разполагате, ако пестите по 100 лв на месец до пенсия?Сметките са направени при спестяването на 100 лв. на месец и без налични други спестявания


Днес Кларман е президент и главен изпълнителен директор на Baupost. Фондът печели десетки милиарди долари на клиентите си, включващи едни от най-богатите фамилии в света.

С годишното си писмо до акционерите на Baupost, Кларман предупреждава инвестиционната общност за наближаващата опасност от следващата криза. Дали ще се окаже прав – предстои да видим.