През 2021 г. много хора в САЩ напуснаха доброволно работните си места. Икономическата тенденция започна в началото на годината и продължава и сега. Позната е като “Голямата оставка”, “Голямото напускане” и “Голямото разместване”.

Само миналия месец 4,2 милиона американци са напуснали работа. Очакванията занапред сочат, че тенденцията ще продължи.

Независимо дали искате да смените кариерния си път, да станете предприемач или да пробвате работа на свободна практика, има няколко неща, които ще ви помогнат да оцените своите умения преди да подадете известието за напускане.

Според Джойс Уест, консултант по професионално развитие, добрата подготовка преди напускането има огромно значение за успеха ви.

Поставете си цели и планирайте стъпките си

Уест препоръчва да анализирате настоящата ситуация в дълбочина и да изясните своите цели за бъдещето.

Запитайте се, искам ли да напусна работа и след това веднага да започна нещо ново? Имам ли финансовите възможности да не работя известно време?

Не искате да напуснете безразсъдно и след това да осъзнаете, че разполагате с по-малко средства, отколкото са ви необходими, нали?

Необмисленото напускане може да ви постави и в ситуация, в която да разберете, че не може лесно да си намерите нова работа.

Уаби-саби - японската философия за преодоляване на провалитеИзполвайте четирите й принципа, за да почерпите от мъдростта на Изтока

Уест препоръчва да съставите план и да си поставите цели. Така ще елиминирате стреса и може да си дадете време, в което да се справите с “прегарянето” - като отидете на ваканция или на гости на член на семейството, пише CBNC.

Оценете се

Като консултант по кариерни въпроси Уест е помагала на прохождащи предприемачи и хора на свободна практика да се справят с предизвикателствата на пътя, по който са поели. Един от нейните най-популярни семинари превежда клиентите й през седем оценки на личността, които разкриват техните идеални условия на работа, стилове на учене и черти на характера.

Уест препоръчва да използвате някои инструменти за самооценка. Например, “PrinciplesYou” на Рей Далио или пък “Clifton Strengths Finder”. Може да проучите икигай - японски начин на мислене, който ще ви помогне да разберете целта си.

Според Клифтън, трябва да претеглите своите преимущества и недостатъци и след това да ги подредите в няколко категории: стратегия, изпълнение, взаимоотношения и влияние.

Колко скоро е твърде рано за напускане на нова работа?Не е срамно да си тръгнете в началото

Когато направих тази самооценка, установих, че от най-силните ми десет черти само една попада в категорията изпълнение, казва Уест. Тя имала също така пет качества в категория стратегия. Така успява да си обясни, защо изпитва проблеми със спазването на крайни срокове.

Поработете върху мрежата си от контакти

Според Уест, едно от “най-трудните” неща за хората, които правят оценка на уменията си след напускане, е, че понякога те искат да направят драстична промяна и може да са частично квалифицирани за нея.

Тук идва ролята на мрежата от контакти.

Независимо дали търсите нова позиция като служител, или ще стартирате собствен бизнес, контактите са страхотен инструмент, който ще ви помогне да успеете.

Важно е кого познавате. Кой ще ви помогне да бъдете поканени на интервю? Кой ще ви осигури достъп до нещо, за което не изгледате квалифицирани на хартия?

Открийте своя ментор. Тази задача може да бъде също толкова лесна, колкото да се обърнете към приятел. Използвайте социалните мрежи, за да откриете някой, който работи или е свързан със сферата, към която проявявате интерес.