Вероятно сте чували многократно кариерни съвети, като работи здраво и стани част от всеки нов проект на компанията.

Колкото и полезни да са те, независимо дали търсите ново професионално развитие или пък искате да се развивате на настоящото работно място, има няколко задължителни умения, с които може да направите скок в кариерата си още преди края на тази година.

През 2022 г. пазарът на труда има нови изисквания. Позовавайки се на проучване на тенденциите и мнението на експерти, предлагаме на вниманието ви топ 5 умения, които ще дадат тласък на кариерата ви.

Дигитална грамотност

Подобряването на дигиталните умения е сред топ приоритетите на компаниите, пише theeverygirl.com. То се превръща в мерна единица за високи резултати. Включва от отлично боравене с пакета Microsoft Office до работа с изкуствен интелект. В зависимост от професионалната ви сфера потърсете програми, които може да подобрят работния процес и самия продукт.

Анализ на данни

Грамотната обработка на данни е задължителна за бизнеса. Само 21% от служители обаче са уверени, че я владеят. Миналата година платформата Udemy, например, е регистрирала силен интерес към софтуерите, свързани с визуализация на данни.

Разглеждайте този тип програми като възможност да разкажете история. Информацията стимула растежа, а в съвременния дигитализиран свят тя е изобилна. Затова представянето й в по-смилаема форма е много важно умение.

Ако искате да пробвате, възползвайте се от най-популярните безплатни инструменти за целта: Datawrapper, Canva Graph Maker и RAWGraphs.

UX дизайн

Дали случайно не отваряте сайта на компанията, само за да се наслаждавате на красивата му визия? Може да благодарите за това на UX дизайнерите. UX дизайнът се фокусира върху потребителското изживяване. Когато е грамотно създаден, той ви дава гаранция, че клиентите ще останат доволни.

В наши дни специалистите в тази сфера са силно търсени. Ако нямате обаче влечение към дизайна, не се притеснявайте. UX е разностранен и се изискват разнообразни умения. Например, понякога изисква копирайтинг. Друго “меко умение” са комуникацията и емпатията. Помислете само колко отдели в компанията имат нужда от по-ефикасен и емпатичен комуникатор!

Решаване на проблеми

Способността за решаване на проблеми изисква едновременно лидерски качества и ефективна комуникация. Не е нужно да казваме, че това умение е просто безценно. Видяхме го на практика и през изминалите две години, когато нуждата от такт при управлението на работния процес от дистанция се превърна в ключов за оцеляването на бизнеса.

Активно слушане

Активното слушане е друго ключово професионално умение, което ще се отрази положително на кариерното ви развитие. Според скорошни изследвания то е задължително за успеха и стимулира служителите да говорят открито за своята собствена представа за компанията.

Преди следващата оперативка е добре да се подготвите. По време на нея осъществете визуален контакт, не пипайте смартфона, не си позволявайте да прекъсвате другите, докато говорят, и демонстрирайте своя интерес чрез позиция на тялото или изражение. Не е лошо и накрая да резюмирате гледната точка на говорещия. Така ще покажете, че сте слушали внимателно.