В статията "Малкълм Гладуел греши" изследователите зад правилото за 10-те хиляди часа правят следното заключение: Различните сфери изискват различно количество целенасочена практика, за да може човек да достигне световна класа в нещо.

Ако 10-те хиляди часа не са абсолютно правило, което важи за всички сфери, какво наистина е необходимо, за да достигне човек световна класа в работата си?

В продължение на година Майкъл Симънс от Medium е изследвал личната история на много популярни бизнес лидери, като Илон Мъск, Опра Уинфри, Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Марк Закърбърг, за да разбере как те прилагат принципите на съзнателното практикуване.

Симънс твърди, че това, което е направил, не е от ранга на академично проучване, но пък разкрива един изненадващ модел.

Много от тези лидери, въпреки че са изключително заети, заделят поне по час на ден (или пет часа на седмица) през цялата си кариера за дейности, които могат да бъдат класифицирани като съзнателно практикуване или учене.

Симънс нарича този феномен „петчасовото правило“.

Как най-добрите лидери в света следват петчасовото правило?

При лидерите, които Симънс е проследил, петчасовото правило най-често се разделяло на три категории: четене, размишление и експериментиране.

1. Четете

Според статия в HBR "основателят на Nike Фил Найт почита толкова много библиотеката си, че всички, които влизат в нея, трябва да си свалят обувките и да се поклонят."

Опра Уинфри отдава голяма част от своите успехи на книгите: "Книгите бяха моят път към личната свобода." Тя е споделяла нееднократно навика си да чете много.

Те двама обаче не са единствените. Ето няколко навика, свързани с четенето, на други милиардери предприемачи:

• Уорън Бъфет прекарва между пет и шест часа на ден, в които чете пет вестника и 500 страници корпоративни отчети.

• Бил Гейтс чете по 50 книги годишно.

• Марк Закърбърг има за цел да прочита поне по една книга на всеки две седмици.

• Като подрастващ Илон Мъск четял по две книги на ден, според неговия брат.

• Марк Кюбан чете по повече от три часа всеки ден.

• Артър Бланк, съосновател на веригата магазини Home Depot, чете по два часа на ден.

• Милиардерът предприемач Дейвид Рубенстайн чете по шест книги седмично.

• Дан Гилбърт, милиардерът, който е собственик на отбора от НБА Кливланд Кавалиърс, чете между един и два часа на ден.

2. Размишлявайте

В други случаи петчасовото правило приема формата на време за размишление и мислене.

Главният изпълнителен директор на Oath Тим Армстронг кара висшия мениджмънт на компанията да прекарва по четири часа на седмица само в мислене. Основателят на Twitter Джак Дорси също е известен с това, че отделя доста време за размишления.

Главният изпълнителен директор на LinkedIn Джеф Уайнър отделя по два часа за мислене всеки ден. Браян Скъдамор, основател на оценяваната на 250 млн. долара компания O2E Brands, прекарва по 10 часа на седмица само в мислене.

През 2014 г., когато Рийд Хофман имал нужда от помощ в премислянето на дадена идея, той се обаждал на някои от своите приятели, сред които са хора, като Макс Левчин, Питър Тийл и Илон Мъск.

Милиардерът предприемач Сара Блейкли пък отдавна има навика да си води дневник. В интервю тя споделя, че има над 20 бележника, в които си е записвала ужасните неща, които са й се случили, както и подаръците, които впоследствие е получила в резултат на това.

3. Експериментирайте

И последно, петчасовото правило приема формата на бързо експериментиране.

През живота си Бенджамин Франклин отделял време за експериментиране. Google е известна с това, че позволяваше на служителите си да отделят 20% от работното си време, за да експериментират с нови проекти. Facebook насърчава експериментите с така наречените Hack-A-Months.

9 неща, които мотивират супербогатите да успяватКакви са техните причини да стават от леглото всяка сутрин? Какво им дава енергията да преследват такива амбициозни цели?

Най-големият пример за експериментиране обаче може би е Томас Едисън. Въпреки че бил гений, Едисън подхождал към новите изобретения със смирение. Той определял всяко възможно решение и след това систематично ги тествал едно по едно.

Според един от неговите биографи, "въпреки че разбирал теориите на своето време, той ги считал за безполезни при разрешаването на неизвестни проблеми."

Той развива този подход до такива крайности, че неговият конкурент Никола Тесла казва следното за подхода проба-грешка: "Ако Едисън трябваше да намери игла в купа сено, той нямаше да спре, за да помисли къде е най-вероятно да се намира, а щеше да продължава с трескавото усърдие на пчела да преглежда сламка по сламка, докато не намери предмета, който търси."

Силата на петчасовото правило

Хората, които прилагат петчасовото правило в работната сфера, имат предимство. Идеята за целенасочена практика спрямо просто усърдна работа често се бърка. Много професионалисти също така се концентрират върху продуктивността и ефективността. В резултат на това само пет часа целенасочено учене на седмица могат да направят разликата.

Би трябвало да гледаме на научаването на нови неща както на физическите упражнения

Трябва да прескочим клишето "Човек се учи, докато е жив" и да помислим по-сериозно за това какво е минималното количество, което средностатистическият човек трябва да научава всеки ден, за да има устойчива и успешна кариера.

Точно както приемаме минимална препоръчителна доза витамини, изминаваме минимален брой стъпки и правим минимално количество аеробни упражнения всеки ден, за да водим здравословен живот, по същия начин би трябвало да следим как ние, като информационно общество, мислим за минималните количества нови неща, които заучаваме, за да водим по-здравословен живот в икономическо отношение.

Дългосрочният ефект от това да не научавате нови неща е също толкова коварен, колкото и ефекта от това човек да не живее здравословно. Хората, които не прекарват най-малко по 5-10 часа на седмиц, учейки се онлайн, "ще остареят с развитието на технологиите", казва главният изпълнителен директор на AT&T.

Интересува ли ви прилагането на петчасовото правило в живота ви?

Изводът е, че най-успелите хора в света намират поне по час на ден, всеки ден, за да се учат. Вие също можете да го правите!

Има само три стъпки за създаването на ваш собствен ритуал на научаване на нови неща:

  • Намирайте време за четене и учене, дори и ако сте наистина заети и ви е претоварено.
  • Бъдете постоянни в използването на това „намерено“ време, без да се размотавате или да позволявате да ви отвличат вниманието.
  • Подобрявайте резултатите, които получавате от всеки час учене, като използвате доказани трикове, които ви помагат да помните и прилагате това, което сте научили.