Тази седмица, навръх своя 55-и рожден ден Джак Ма се оттегли от поста си на председател на гиганта в сферата на електронната търговия Alibaba. Китайският милиардер има репутация на човек, който споделя провокативни съвети за продуктивността; той например препоръчваше работна седмица във формат “996”, при която хората работят по 12-часа на ден, шест дни в седмицата.

Ма обаче също така е споделял, че планира да следва философията “по-добре да умреш на плажа, отколкото в офиса” и е изтъквал ползите от силата на добрия сън.

По време на Световния икономически форум в Давос през тази година, Ма заяви пред публиката, че когато е подложен на голям стрес той превръща почивката и съня в свои приоритети.

“Ако не спя добре, проблемът няма да изчезне,” казва той. “Ако спя, имам по-добри шансове да се боря с него. Разбира се, не сте доволни, когато хората казва ‘не,’” казва той. “Наспете се добре, събудете си и опитайте отново.”

Съветът на Ма съвпада с това, което знаем за връзката между съня и продуктивността. Резултатите от проведено наскоро проучване от American Academy of Sleep Medicine (AASM) предполагат, че хората, които страдат от лека форма на безсъние, или имат трудности със заспиването, имат 58% загуба на продуктивността на следващия ден. В случаите, в които хора жертват съня си, за да свършат повече работа, те са с 19% по-непродуктивни на следващия ден.

Други проучвания показват, че недостига на сън влияе негативно на когнитивните способности, в това число на паметта, на креативността, на вземането на решения и на емоциите. По тези причини сънят е един от най-важните навици свързани със здравето, които влияят върху вашата продуктивност.

Разбира се, препоръката на Ма да прибягваме до сън, когато сме стресирани е по-лесно да се изпълни на думи, отколкото наистина, особено от 30% от възрастните, които страдат от безсъние. Стресът е честа причина за безсънието, защото натрапчивите мисли правят заспиването трудно. Практики като когнитивна поведенческа терапия, техники за отпускане и медитация са част от начините за справяне с безсънието.

Според уелнес гуруто и предприемач Дийпак Чопра, техники като осъзнатото дишане, повтаряне на определена мантра и разбор на изминалия ден могат да ви помогнат да заспите, когато мислите препускат бясно в главата ви, пише CNBC.