Ако смятате, че имате ужасяващ работен график, то тази информация ще ви накара да се почувствате по-щастливи.

От началото на годината служителите на китайските корпорации масово протестират срещу системата 9-9-6. По тези правила работниците са длъжни да прекарват в офиса всеки ден от 9:00 до 21:00 часа от понеделник до събота.

Основно графикът 9-9-6 е разпространен в IT компаниите. Според работодателите 72-часовата работна седмица повишава продуктивността на компанията.

Успехът на тази система доказва и статистиката: Китай стремително развива технологиите, конкурирайки се на световния пазар с Япония и САЩ.

Антихуманната философия „работи или си ходи“ се поддържа и от Джак Ма, създател на Alibaba Group и най-богатия бизнесмен в Китай. В своя блог предприемачът разказва, че не може да търпи в неговата корпорация служители, които искат да имат 8-часов работен ден.

В своя екип Ма подбира само тези, които са готови да работят денонощно за благото на компанията.

Този, който умее да работи по графика 9-9-6, е онзи, който е открил моята страст извън паричната изгода, убеден е бизнесменът.

Джак Ма подчертава, че именно усърдната работа му е помогнала да постигне успех в живота. В младите си години е работил много – този режим на действие е развил у него лидерски качества, които впоследствие е приложил в бизнеса.

Много китайци обаче се отнасят към формулата 9-9-6 без ентусиазъм. Допълнителната работа рядко се заплаща, а изморителната рутина силно подрива психологическото и физическото здраве на подчинените.

Поради огромното количество работа и недоспиването повечето китайци страдат от нервни сривове и аритмии. Увеличил се е и процентът на смъртните случаи в офисите.

За баланс между кариера и личен живот изобщо не става и дума. В някои компании работодателите открито заявяват, че служителите трябва да изтрият границата между двете понятия, за да съхранят работното си място.

Много офиси в Китай разполагат с всичко необходимо, за да може служителите да се хранят и да спят, без да напускат работното си място.

Биографиите на осем предприемачи, които си струва да прочетемТърсите литература за лятото?

Режимът 9-9-6 официално е забранен от китайското законодателство. Според правилата може да се работи не повече от 44 часа на седмица.

Реалността обаче диктува свои практики – заради престижната работа и относително добрата заплата китайците се съгласяват да работят без договор и жертват свободното си време, семейството или здравето си.

Вълната от протести обаче се е надигнала. Как ще завърши войната между работодатели и служителите засега не е ясно. Експерти смятат, че законът трябва да се спазва. За целта обаче корпорациите трябва да се откажат от политиката си да изискват допълнителна работа.