Всеки един от нас по някое време изпада в период на автопилот. Понякога целенасочено и стратегически (за презареждане, момент на преосмисляне и т.н.), а друг път – неосъзнато.

В първия случай – продължавайте все така. Не можете постоянно да бъдете на върха на способностите си. Трябва ви пространство и време, за да пренаредите своите приоритети.

По-често обаче не осъзнаваме как животът ни тече на автопилот – задвижван от заетия работен график и личните ангажименти. Това е опасно. Осъзнаваме какво се е случило, когато отместим поглед от компютъра и разберем, че цялата година се е изнизала, без да го усетим.

В такива моменти хората казват: „Времето лети, кога отлетя?“

Времето тече по еднакъв начин, с или без нашето разрешение. Разликата е дали присъстваме. Ако осъзнато използваме времето, усещаме как минава.

Знаем в какво са вложени минутите, тъй като си даваме сметка за всеки час. Списъкът със задачите за отмятане няма нищо общо със смислеността на използването на времето.

Тогава как да седнете на шофьорското място? Първата стъпка изисква да разберете кога сте били изместени на мястото за пътници. Започнете с тези 3 въпроса:

1. Къде искам да бъда, професионално и лично, след една година?

Опитайте се да не гледате по-далеч от една година напред. Може да ви бъде непосилно да планирате за 5-годишен период. Една година е достатъчно време, за да държите нещата изкъсо и да се зареждате с усещане за реализиране на поставените цели.

Бъдете честни. Ако не сте щастливи сега, дълбайте надълбоко и си задайте неудобните въпроси за необходимостта от промяна.

2. Какви малки стъпки можете да предприемете, за да постигнете целите си?

Имате 365 дни в една година. Как смятате да ги инвестирате? Сега може да не знаете какви стъпки са необходими, но това е нормално. Ако се усетите парализирани от бездействие, отместете се от настоящето и направете крачка в бъдещето.

Може би искате да продуцирате филми. Затворете очите си и си се представете такива един ден. Какви задачи ще ви възложи бъдещето? Това вероятно са нещата, които трябва да усъвършенствате днес. Разграфете задачите на по-малки стъпки, така че да бъдете мотивирани да продължавате напред.

3. Използвам ли времето си така, че да ми помага да постигам целите си?

Всеки иска да има някаква работа и понякога желанията ни не се съчетават с работния график от 9 до 5 часа. Не ви казваме да напуснете сегашната си работа с идеята да преследвате своите мечти.

Ако смятате, че дърводелството е вашето призвание, спрете да посвещавате своя зрял живот на попълване на таблици. Транзитът трябва да бъде стратегически – стъпка по стъпка.

Запишете се на професионален курс през уикенда. Разтършувайте информация в интернет и започнете да се учите. Движете се напред към реализиране на своята цел. Ключът е да бъдете реалистични. Рим не е бил построен за един ден.