Много хора биха казали, че работят изключително много, че полагат допълнителни усилия, че са готови да платят цената за успеха (по какъвто и начин да го определят).

Но истински пример за успех е историята на Коби Брайънт: петкратен шампион на НБА, носител на награда "Еми", носител на "Оскар", рисков капиталист, успешен предприемач и, не на последно място, глава на голямо семейство.

Коби наистина се труди здраво и тъй като сезонът в НБА започна снощи, Inc. си припомня за легендарния баскетболист с няколко от възгледите му по отношение на усилията, фокуса, лидерството и усъвършенстването през целия живот.

Коби Брайънт за усилията

Изданието се позовава на цитати от "Музата на Коби Брайънт" - документален филм, продуциран от Mamba Media, продуцентската компания, която той основава, а един от тях гласи:

Три начина да си купите щастие: С малко знания и много практика всеки може Парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?


„Има избор, който трябва да направим като хора, като личности. Ако искаш да бъдеш велик в нещо, трябва да направиш избор. Всички ние можем да бъдем майстори в занаята си. Но трябва да направиш избор. Искам да кажа, че има присъщи жертви, които са свързани с това. Време за семейството, за приятелите. Има жертви, които са свързани с вземането на това решение. Знаех, че няма как бъда спрян - не е възможно да станеш по-добър от мен, защото не отделяш това времето, което отделям аз“.

Великият баскетболист на Лос Анджелис Лейкърс съветва всеки да си избере едно нещо, което иска да бъде, което иска да прави. Само едно.

„Вземете решение, че ще работите неуморно, за да постигнете това единствено нещо. Създайте план за това как ще се учите. Практикувайте. Оценявайте. Усъвършенствайте. Решете, че ще бъдете безмилостно самокритични: не по мазохистичен начин, а по начин, който ви гарантира, че ще продължите да се стремите, да растете и да се развивате“, съветва Коби Брайънт.

След това усъвършенстването е свързано с решение от какво ще се откажете, за да можете да се съсредоточите върху постигането на това, което сте решили да постигнете, както и с изграждането на рутина, която да приведе плана в действие, „защото целите без действия не са цели, те са просто мечти“.

Коби Брайънт за избора на вътрешен кръг

„Законите на ЯнтеНай-щастливите страни имат различен подход към работата, основан на дълбоко вкоренена житейска философия


„Не мога да се свържа с мързеливи хора. Не говорим на един и същ език. Не ги разбирам. Не искам да ги разбирам“, казва баскетболистът.

По друг начин казано, неговия съвет е да се обградите с хора, които имат амбициозни планове, значими цели и големи задачи. Дори целите им да са различни от вашите, вие ще се храните от тяхната енергия, а те от вашата.

Коби Брайънт за лидерството

Като лидер е сравнително лесно да бъдеш харесван. Всичко, което трябва да направите, е да избягвате конфронтацията. От време на време да гледате в друга посока. Казвайте това, което хората искат да чуят, а не това, което може би трябва да чуят. Освен това: Щастливият екип е високоефективен екип.

Или пък не.

Коби смята, че „има една голяма заблуда, според която хората си мислят, че победата или успехът идват от това, че всички са се хванали за ръце и се потупват по гърба, когато се объркат, а това просто не е реалност“.

Кога бяхте най-щастливи, какво правехте? Съвети за емоционално богатствоЗа да разберете какво определя емоционалното богатство за вас, запитайте се какво бихте започнали (или спрели) да правите, ако разполагахте с неограничени финансови ресурси и много ограничено време


„Ако искате да бъдете лидер, няма да се харесате на всички. Трябва да държите хората отговорни. Дори и да имате момент, в който да се почувствате неудобно. Понякога може да почувствате необходимост да кажете или да направите неща, които всъщност не искате да кажете или да направите. Колкото повече се чувствате по този начин, толкова по-вероятно е наистина да трябва да се намесите“, посочва Коби Брайънт

Коби Брайънт за усъвършенстването през целия живот

Великите мислители са наясно, че всеки отговор поражда нови въпроси и търсенето на знания никога не приключва. Отличителен белег на учещите през целия живот е, че те осъзнават, че могат да научат нещо от всеки, когото срещнат.

„Правя всичко, за да се опитам да науча как да стана по-добър баскетболист. Когато имаш тази гледна точка, тогава светът буквално се превръща в твоя библиотека, за да ти помогне да станеш по-добър в занаята си“, категоричен е легендарния баскетболист.

Коби Брайънт за продуктивния дискомфорт

7 условия да постигнете икигай – японската тайна за дълъг и щастлив животНай-щастливите хора не са тези, които са постигнали най-много, според японската философия


Според изследване, публикувано в Journal of Happiness Studies, хората, които работят усилено за подобряване на дадено умение или способност, може да са подложени на известен стрес, но изпитват повече щастие от останалите както ежедневно, така и в дългосрочен план.

„Няма болка, няма растеж“ - това е правилото, когато става въпрос за щастие от повишаването на нашата компетентност в нещо", пишат изследователите. "Хората често се отказват от целите си, защото те са стресиращи, но ние установихме, че в крайна сметка има полза от това да се научим да правим нещо добре. И това, което е поразително, е, че не е необходимо да постигнете целта си, за да видите ползите за щастието и благополучието си."

Накратко, овладяването на ново умение - или стремежът да постигнете голяма цел - определено означава повече стрес сега, но води до повече щастие по-късно. Ако сте готови да преодолеете малко допълнителен стрес в краткосрочен план, можете да се насладите на резултатите в дългосрочен.

Или, както казва Коби: „Ако имаме проект, за който казвате: "Добре, мога да го направя", това не е проектът, който искате. Проектите, в които някой казва: "Не знам дали мога да направя това", са тези, които наистина са важни“.