Има ли връзка между доходите и самочувствието?

Ново проучване на Bleidorn търси отговор на този въпрос, за да разбере дали увеличаването на печалбата повишава самооценката ни и способни ли са хората с по-голяма самоувереност да трупат повече богатство от другите.

Парите са символ на обществен статус в западните култури, така че е логично увеличаването на заплатата да създава усещане за повече самочувствие. Алтернативно, хората с по-висока самооценка може да търсят по-високоплатени работни места, пише Psychologytoday.

Цитираното четиригодишно проучване обхваща респонденти в Нидерландия, като всяка година е оценявано самочувствието и самооценката на доходите им.

Анализът показва, че когато хората печелят повече, това повишава самооценката им, вероятно защото е свързано с чувство на удовлетворение. Освен това връзката между доходите и самооценката е еднаква, независимо от нивото на образование, възрастта или пола на участника.

Да бъда щастлив или да бъда богат – как се променя американската мечта54% от участниците в анкета определят американската мечта като

Могат ли обаче парите да купят щастие?

Поредица от проучвания показва, че отговорът е "зависи".

Зависи от връзката между дадената личност и начина, по който парите се харчат.

В едно от проучванията клиенти на британски банки попълват анкета за показател за удовлетвореност от живота, а след това се изследват навиците им за харчене. Екстровертите харчат повече за дейности като излизане по заведения, а интровертите харчат за продукти за здраве и здравословен начин на живот, като фитнес дейности.

Три начина да си купите щастие: С малко знания и много практика всеки може Парите не могат да купят щастие, но какво би станало, ако наистина можеха?

При друго проучване участниците отново са оценени по отношение на личностната характеристика, след което им е предложен един от два вида ваучери за подарък: за книжарница и за вечеря в заведение.

Екстровертите, на които били дадени пари за вечеря навън, били по-щастливи, отколкото при покупка на книга. Обратното се отнасяло за интровертите - те били по-щастливи с подаръчния ваучер за книжарница.

3 съвета за щастие и успех от човека, вярващ на физиката, а не на чувстватаНе е лесно да се възхищаваме на човека Мъск, но склонността му да мисли извън рамките и способността му да постига високи цели може би компенсират работната му етика

В заключение може да се каже, че резултатите от няколко проучвания на връзката между доходите и щастието показват, че повече пари наистина правят хората по-щастливи, но само до определен момент.

Когато доходът наближи шестцифрена сума, щастието ни се увеличава. След това обаче настъпва своеобразно плато, така че колкото и да печелим, не ставаме по-щастливи.

Това предполага, че наличието на достатъчно пари, за да покрием основните си нужди, може да ни донесе щастие, но богатството само по себе си няма как да ни го купи.