Да живееш здравословно е най-добрият избор. Не това обаче е основна причина за ултрадълголетието.

Навици като достатъчно сън, упражнения и здравословна диета могат да ни помогнат да избегнем болестите и да живеем по-дълго, но когато става въпрос за живот над 90 години, главна роля започва да играе генетиката, казват учени, които изучават стареенето, цитирани от The Wall Street Journal.

„Много хора си мислят, че ако правят нещата правилно – всички диети и упражнения – ще доживеят и до 150 години. Реалността обаче е друга“, казва Робърт Йънг, ръководител на екип учени от организацията Gerontology Research Group.

Около 25% от причините да вървим с бодра крачка към столетието се определят от гените, добавя д-р Томас Пърлс, професор по медицина в Бостънския университет, който ръководи проучване в Нова Англия, проследяващо столетници и членове на техните семейства от 1995 г. насам.

„В 50% от причините да доживееш до 100 години е отговорен генът. А ако стигнеш до 106 години, разчиташ на 75% ген“, посочва Пърлс.

Изучаването на причините за дълголетието може да даде важни отговори на науката. Сред тях са тези за изобретяване на медикаменти или по-добро разбиране на процесите в човешкия организъм. Целта в крайна сметка е по-дълъг живот.

Дали човешкото дълголетие изобщо има граница?Да имаш торта за рожден ден със 100 свещи е хубаво, но в днешно време не е нищо особено

Удължаването на човешкия живот е в пряка зависимост от постиженията на медицината. В последните десетилетия се наблюдава устойчива тенденция най-вече заради по-доброто лечение на редица болести и изчезването на част от тях. Затова в САЩ отчитат ръст в броя на столетниците. По последни данни там живеят около 109 хиляди души на или над тази преклонна възраст. Преди десет години те са били около 65 хил.

И въпреки че през 2021 г. бе отчетено намаление в очакваната продължителност на живота до 76.4 години, според Пърлс около 20% от населението на страната може да доживее до 100 години. Данните сочат, че при тези хора заболявания деменция и рак се появяват по-късно. Според проучването около 15% от населението на Нова Англия изобщо не страдат от такива болести, а при 43% те се появяват след 80-годишна възраст.

4 неща, които дълголетниците правят, за да са здрави и щастливиОт естествено движение до любов към семейството – какви са тайните на дългия живот

Кои гени имат значение?

Според проучванията е важна концентранцията на аполипротеин Е в кръвта. Той участва в метаболизма на мазнините в човешкия организъм и се смята, че наличието му предпазва от развитие на Алцхаймер.

Всъщност обаче е доста трудно да се даде универсална рецепта за дълголетие. Наличието или липсата му зависят от редица фактори, т.е. редица генетични комбинации.

Хората, които се интересуват от тези въпроси, е добре да прегледат семейната си история, съветват специалистите. Ако в рода има много дълголетници, е твърде вероятно тази тенденция да бъде продължена от следващите поколения.

Докато учените, наблюдаващи дълголетниците в Нова Англия са на мнение, че генът има основна вина, техни колеги смятат, че не само „генетичният късмет“ е от значение. Д-р, Клаудия Кавас, невролог, изследва хората над 90-годишна възраст в Калифорния. Според нея може да се говори за пряка връзка между дълголетието и рядката употреба на кафе и алкохол например.

5-минутното упражнение, което правят хората от страната на дълголетиетоРадио Тайсо - упражението, което японците правят всеки ден

Аманда Кук Майер от университета в Мичигън посочва още един фактор – богатият социален живот. Това означава пълноценна комуникация с повече хора извън близкия семеен кръг, ангажиране с различни дейности и т.н.

Изследване на екип учени от Харвард, публикувано миналата година, намира връзка между оптимистичната настройка у хората и реалната продължителност на живота им.

Иначе казано – човек не бива да се лишава от малките удоволствия. Тази максима може да се чуе от доста столетници. Достигнали върховете на човешкия опит, те често казват, че трябва да се раздваш на всеки ден и да си щастлив, че все още си тук.