Китайският интернет регулатор разглежда практиките на Shein в областта на киберсигурността, свързани с обработката и споделянето на данни, докато компанията за бърза мода чака благословията на Пекин за планираното първично публично предлагане.

Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) проучва начините, по които Shein борави с информацията за своя персонал, доставчици и партньори в Китай, както и дали може ефективно да защити такива данни от изтичане към други държави, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Пекин също така се интересува от типа китайски данни, които Shein ще разкрие на американския регулатор по ценните книжа, докато прави листването си в Ню Йорк, посочва WSJ.

Проучването на CAC представлява ескалация на регулаторния контрол върху плановете на Shein да набере потенциално милиарди долари чрез продажба на акции. Компанията търси зелена светлина от китайския регулатор на ценните книжа, преди да може да се листне в чужбина.

Анонимният основател на Shein, който трябва да научи езика на УолстрийтДълго време основателят на гиганта в бързата мода успяваше да остане далеч от светлината на прожекторите. С предстоящото IPO на компанията в САЩ обаче той няма как да остане под радара

В предишни случаи подобни разследвания от CAC са отнемали месеци, а продължителното преразглеждане може да доведе до забавяне на продажбата на акциите на Shein. В най-лошия случай планът може да бъде напълно провален, ако регулаторът заключи, че има сериозни проблеми. CAC, чиято роля нарасна изключително много при китайския лидер Си Дзинпин, възпрепятства плановете за листване в чужбина на няколко големи китайски технологични компании.

Пекин започна подобно разследване на китайския гигант за превози Didi Global през юли 2021 г., два дни след като той събра 4,4 милиарда долара при IPO на Нюйоркската фондова борса. В рамките на една година базираната в Пекин компания се отписа от борсата в САЩ. Компанията-майка на TikTok, ByteDance, отмени плана си да стане публична през 2021 г., след като китайските регулатори предложиха да се фокусира върху справяне с рисковете за сигурността на данните и други проблеми, припомня The Wall Street Journal.

Китай засилва надзора върху доминиращите интернет компании в страната и потока от информация през нейните граници с въвеждането на правила за регулиране на обработката и трансфера на данни, за които смята, че могат да имат последици за националната сигурност.

На крилете на бързата мода: Shein се готви да излезе на американската борсаПрез последните няколко години компанията преживява бурен възход, най-вече заради ниските си цени

Основана през 2012 г. от група китайски предприемачи, Shein премества централата си от китайския град Нанкин в Сингапур няколко години по-късно. Компанията смята САЩ за най-големия си пазар, като популярността ѝ нарасна по време на пандемията, заради евтини дрехи, привличащи милиони купувачи.

Shein подаде документи за публично предлагане в САЩ през ноември, наемайки Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Morgan Stanley като водещи консултанти. Нейното IPO може да бъде едно от най-големите от години – наскоро Shein беше оценена на 66 милиарда долара.

За да продължи с листването си, според хора, запознати с проблема, Shein ще се нуждае от благословията както на американските, така и на китайските регулатори. Компанията е подала документите за своята кандидатура в САЩ в Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) - агенция, която контролира офшорните листвания на китайски компании. Съгласно правилата на CSRC, тя може да се координира с други регулатори, включително CAC, ако органът има опасения относно това дали листването на компанията в чужбина може потенциално да застраши националната сигурност.

Ултрабързата мода и моделът на Shein: Поглед отвътреРъководителят на стратегическите комуникации Питър Перно-Дей разказва за разбиранията на компанията

През последните години Пекин изисква интернет платформи, съхраняващи големи количества частни потребителски данни, както и критични бизнеси като банки и телекомуникационни компании, да бъдат подлагани на преглед на киберсигурността.

Shein, която предлага тениски за $5 долара и дамски чанти за $10 на клиенти в над 150 страни, не продава на потребители в Китай. Все пак операциите на компанията са силно преплетени със страната, включително по отношение на снабдяване от хиляди китайски доставчици. Подобни взаимоотношения са основната причина, поради която интернет регулаторът е започнал преглед на обработката на данни на Shein, казват източниците на WSJ.

Компанията също така инвестира в десетки бизнес единици в Китай, като е свързана с местни бизнес субекти, участващи в секторите логистика, складиране и други услуги по веригата за доставки. Shein притежава дял в няколко други китайски бизнеса, според китайската корпоративна база данни Tianyancha.

Имитация до най-малкия детайл: Как дизайнерите отвръщат на копията в SheinМного независими дизайнери виждат копия на свои модели на сайта на китайския търговец на дребно на изключително ниски цени. Какво могат да направят?

Освен Didi, две други компании, които бяха листнати наскоро в САЩ – Full Truck Alliance, оператор на приложения за търсене на камиони, и онлайн платформата за подбор на персонал Kanzhun – също бяха подложени на подобни прегледи за сигурността на данните от CAC почти по същото време. Регулаторите заявиха, че приложенията, управлявани от трите компании, нямат право да регистрират нови потребители до края на разследването.

След като CAC влезе в Didi, цената на акциите на компанията се срина. Когато в крайна сметка се „делистна“, акциите ѝ бяха паднали с 80%. Разследването приключи за една година, като Didi беше глобена с около 1,2 милиарда долара за нарушаване на китайските закони за киберсигурност, сигурност на данните и защита на личната информация.

Full Truck Alliance и Kanzhun възобновиха добавянето на нови потребители през юни 2022 г., след като двете компании излязоха с публични изявления, че са отстранили проблеми със сигурността, открити по време на проучванията на CAC. Акциите на двете компании все още се търгуват в САЩ, въпреки че цените им паднаха значително.

Стартиращи компании имат план да сложат край на господството на SheinShein може да излезе на борсата следващата година, затвърждавайки пазарното си господство. Някои сайтове за препродажба имат план да го прекратят

Междувременно стана ясно, че Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ не е отговорила писмено на плана на Shein за IPO, което според банкери и адвокати е необичайно. Причините за мълчанието на SEC не могат да бъдат определени, посочва WSJ. Хора, близки до Shein, казват пред изданието, че това може да предполага нежеланието на американския регулатор да се заеме с горещ въпрос с потенциални политически последици, тъй като Shein е изправена пред все по-внимателен контрол относно китайските си корени.