Инвеститорите одобриха в петък план за листване на борсата на социалната медийна компания на Доналд Тръмп, поставяйки го една крачка по-близо до неочакваната печалба от около 3 милиарда долара, която може да сложи край на финансовата криза, която тежи върху кандидатурата му за президент, съобщава The Wall Street Journal.

Truth Social, която има малко потребители и малко приходи, се очаква да започне да се търгува на фондовия пазар следващата седмица при зашеметяваща оценка от около 5 милиарда долара. Оценката е резултат от бясно купуване на акции на фиктивната компания от поддръжниците на Тръмп, която се слива с платформата за социални медии на бившия американски президент.

Приблизително 60-процентовия дял на Тръмп струва близо 3 милиарда долара, в зависимост от това как се търгуват акциите.

Тикерът на акциите ще стане DJT - инициалите на Тръмп - когато Truth Social започне официално да се търгува като нова публична компания под името на своята майка - Trump Media & Technology Group.

Гласуването идва след над двегодишната сага, свързана с листването на Truth Social на борсата, включваща обвинения за търговия с вътрешна информация и глоба за уреждане на разследване на Комисията за ценни книжа и борси. Това прави новосъздадената платформа, основана от Тръмп, може би най-добрата му инвестиция досега.

Развитието от петък бележи и още един обрат в бурната финансова история на Тръмп, която включва тиктакащия часовник, докато той трябва да плати глоба от близо половин милиард долара по дело за гражданска измама в Ню Йорк. Днешната сделка е една от опциите, които той би могъл да използва, за да финансира нарастващите си правни сметки.

Не е ясно обаче дали неочакваната печалба ще помогне на бившия президент в тази ситуация.

За да продаде акции или да вземе заеми срещу тях през следващите шест месеца, Тръмп ще се нуждае от одобрението на изпълнителните директори, отговарящи за фиктивната компания, която прави Truth Social публична, или от новия борд на Truth Social, който включва един от неговите синове и бивши членове на неговия кабинет. Въпреки че са поддръжници на Тръмп, предоставянето на одобрение може да накара други инвеститори да продадат акциите си, което да намали цената им.

Има и потенциални ограничения за това колко акции той може да продаде наведнъж за период от три месеца, свързани със седмичния обем на търговия или броя на акциите в обращение.

Сделката е важна за Тръмп, който изостава от кампанията на президента Джо Байдън за набиране на средства, навлизайки в реванша за президентската надпревара. Тя също така ще даде нов живот на Truth Social, осигурявайки така необходимата парична инфузия, която Тръмп може да използва, за да привлече повече погледи и рекламодатели в пренаселената среда на социалните медии, посочва WSJ.

Както преди, така и в ролята си на политически кандидат, Тръмп рекламира идеята, че е проницателен и успешен бизнесмен. Неочакваната печалба от сделката Truth Social вероятно ще стане част от предизборния му разказ.

Докато Тръмп изостава доста зад Байдън в набирането на средства досега, не е ясно дали той планира да вложи част от собственото си състояние в кампанията си. През 2016 г. той инвестира 66 милиона, докато през 2020 г. до голяма степен избягваше самофинансирането.

Политическите поддръжници на Тръмп направиха сливането печелившо, обединявайки се в социалните медии, за да купят акции на фиктивната компания, точно както отделни инвеститори купуваха акции на търговеца на видеоигри GameStop по време на пандемията. Високата цена на акциите подпомогнаха осъществяването на сделката въпреки прогнозите на Уолстрийт, че акциите ще паднат и сливането ще се разпадне.

„Това е доказателство за популярността на Тръмп сред неговите поддръжници и тази група инвеститори“, казва пред WSJ Джулиан Климочко, главен изпълнителен директор на Accelerate Financial Technologies, който следи отблизо сделката.

Публично търгуваната фиктивна компания, благодарение на която сделката стана възможна, е известна като Digital World Acquisition Corp. Акционерите на Digital World гласуваха за одобрение на сделката в петък. Акциите на компанията са се повишили с около 110% тази година и се покачиха стабилно, докато Тръмп се приближаваше към номинацията на Републиканската партия за президент.

Акциите ѝ паднаха с 14% в петък до $36,94. При тази цена Truth Social ще бъде оценена на около 5 милиарда долара. Тръмп ще притежава близо 60% от новата публична компания.

Риск за Тръмп е акциите да паднат след сделката, след като е ясно, че той може да започне да продава усилено.

Много от най-ревностните фенове на Тръмп се събраха на уебсайта за споделяне на видео Rumble, за да гледат събранието на акционерите и да отпразнуват резултатите, като в един момент близо 3000 души се включиха в предаването на живо, посочва още WSJ.

Главен изпълнителен директор на комбинираната нова компания ще бъде Девин Нунес, бивш член на Конгреса, който управлява Truth Social. Сред режисьорите ще бъде и Доналд Тръмп младши. Независимите директори включват Робърт Лайтхайзър, бивш търговски представител на САЩ в администрацията на Тръмп, и Линда Макмеън, ръководила Администрацията за малък бизнес при Тръмп, която е съосновател на World Wrestling Entertainment с популярния си съпруг Винс Макмеън.