Две години след встъпването си в длъжност президентът Доналд Тръмп е упълномощил Централното разузнавателно управление (ЦРУ) да започне тайна кампания в китайските социални медии, целяща да обърне общественото мнение в страната срещу правителството, твърдят бивши американски служители, пряко запознати със строго секретната операция, цитирани от Reuters.

Трима от тях разказват пред информационната агенция, че ЦРУ е създало малък екип от оперативни работници, които са използвали фалшиви интернет самоличности, за да разпространяват негативни разкази за правителството на Си Дзинпин, като същевременно са изнасяли компрометираща Пекин информация към чуждестранни информационни агенции. Досега не е съобщавано за специализираната операция на администрацията на Тръмп, започнала през 2019 г.

През последното десетилетие Китай бързо разшири глобалния си отпечатък, сключвайки военни пактове, търговски сделки и бизнес партньорства с развиващите се страни. Екипът на ЦРУ, от своя страна, лансира твърдения, че членове на управляващата комунистическа партия укриват незаконно придобити пари в чужбина, и заклеява като корумпираща и разточителна китайската инициатива "Един пояс, един път", която осигурява финансиране на инфраструктурни проекти в развиващите се страни. Американските служители отказват да предоставят конкретни подробности за тези операции, като акцентират, че злепоставящите им разкази за Пекин се основават на факти, въпреки че са тайно публикувани от агенти под фалшива самоличност.

Усилията в рамките на Китай са имали за цел да разпалят параноя сред висшите ръководители там, принуждавайки правителството да изразходва ресурси за преследване на прониквания в строго контролирания интернет на Пекин, посочват двама бившите служители на американските служби.

"Искахме да преследват призраци", казва един от източниците на Reuters.

Челси Робинсън, говорител на ЦРУ, е отказала да коментира съществуването на програмата за влияние, нейните цели или въздействие, а нейният колега от Министерството на външните работи на Китай заявява, че новината за инициативата на ЦРУ показва, че правителството на САЩ използва "пространството на общественото мнение и медийните платформи като оръжия за разпространение на невярна информация и манипулиране на международното обществено мнение".

Операцията на ЦРУ е в отговор на дългогодишните агресивни тайни усилия на Китай, насочени към увеличаване на глобалното му влияние, твърдят източниците. По време на президентството си Тръмп настояваше за по-твърд курс към Китай, отколкото неговите предшественици имаха. Кампанията на ЦРУ сигнализира за завръщане към методите, които бяха характерни за борбата на Вашингтон с бившия Съветски съюз.

"Студената война се завръща", казва Тим Уайнър, автор на книга за историята на политическото противопоставяне.

В подкрепа на тази теза, двама историци, занимаващи се с разузнаването, посочват пред Reuters, че когато Белият дом предоставя на ЦРУ правомощия за тайни операции чрез заповед, известна като "президентска констатация", те често остават в сила при различните администрации.

„Разкриването на тази операция срещу Пекин е свързано със значителен риск от ескалиране на напрежението между двете страни, като се има предвид мощта на китайската икономика и способността ѝ да предприеме ответни мерки чрез търговия“, казва Пол Хиър, бивш старши анализатор на ЦРУ за Източна Азия.

Заповедта на Тръмп от 2019 г. идва след години на предупреждения от американската разузнавателна общност и медийни публикации за това как Китай използва подкупи и заплахи, за да получи подкрепа от развиващите се страни в геополитически спорове, докато се опитва да посее разделение в Съединените щати чрез подставени групи, макар че китайското външно министерство неведнъж е заявявало, че Пекин следва "принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави и не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати".

Преди стартирането на тази операция Тръмп дава на ЦРУ по-големи правомощия за започване на офанзивни кибероперации срещу противници на САЩ след многобройни руски и китайски кибератаки срещу американски организации. Но разрешението от 2019 г. е предоставило възможност на ЦРУ да предприема действия не само в Китай, но и в държави по света, където САЩ и Китай се конкурират за влияние. Четирима бивши служители свидетелстват, че операцията е била насочена към общественото мнение в Югоизточна Азия, Африка и южната част на Тихия океан.

"Усещането беше, че Китай ни атакува със стоманени бейзболни бухалки, а ние отвръщаме на удара с дървени", казва бивш служител на националната сигурност, който е пряко запознат с кампанията.

Мат Потингер, висш служител на Съвета за национална сигурност по това време, е изготвил разрешението, твърдят трима бивши служители. В него като заплахи за националната сигурност на САЩ са посочени предполагаемото използване на злонамерено влияние от страна на Пекин, твърденията за кражба на интелектуална собственост и военната експанзия.

Тайните пропагандни кампании са често срещано оръжие по време на Студената война, когато ЦРУ прехвърля по 80-90 статии на ден в опит да подкопае Съветския съюз. През 50-те години на ХХ век например ЦРУ създава астрологично списание в Източна Германия, за да публикува предсказания за бъдещето на комунистическите лидери, сочат разсекретени документи.

„Тайната пропагандна кампания срещу Пекин обаче може да има обратен ефект“, казва Хеър, бивш анализатор на ЦРУ. „Китай би могъл да използва доказателствата за програма за влияние на ЦРУ, за да подкрепи десетилетните си обвинения в сенчеста западна подривна дейност. Това може да помогне на Пекин да промива развиващия се свят, който вече е дълбоко подозрителен към Вашингтон“.

По думите му посланието би било: "Вижте как Съединените щати се намесват във вътрешните работи на други държави и отхвърлят принципите на мирното съвместно съществуване".

Американските операции за оказване на влияние също така рискуват да изложат на опасност дисиденти, опозиционни групи, критикуващи Китай, и независими журналисти, които могат да бъдат представени като агенти на ЦРУ, казва Томас Рид, професор в Johns Hopkins University, написал книга за историята на политическата война.