Финансистът от ЕЦБ Йоахим Нагел заяви, че намаляването на лихвените проценти изглежда все по-вероятно през юни, но добави, че някои от входящите данни за инфлацията все още са по-високи от желаното.

„Ако става въпрос за срещата през юни, мисля, че вероятността да видим понижение на лихвите се увеличава, но все още има някои уговорки", коментира президентът на Deutsche Bundesbank пред CNBC по време на пролетната среща на МВФ във Вашингтон.

„Основната инфлация все още е висока, инфлацията в сектора на услугите е висока. За юнската среща ще получим нашите прогнози и ако има потвърждение, че инфлацията наистина се понижава и ще постигнем целта си през 2025 г., вероятността за това понижение на лихвите е тук, за юнската среща", допълни Нагел.

В неотдавнашно интервю за Funke Mediengruppe, той заяви, че вероятността за намаляване на лихвените проценти преди лятната ваканция на ЕЦБ се е увеличила, но финансистите трябва да са сигурни, че инфлацията ще продължи да намалява бързо.

Той очаква инфлацията в еврозоната да се върне към целевото равнище от 2% на централната банка през 2025 г.

През последните дни няколко служители на финансовата институция направиха забележки относно очакванията си за лихвените проценти.

Управителят на Централната банка на Португалия Марио Сентено заяви, че е "крайно време да се промени този цикъл на паричната политика" и посочи забавянето на инфлацията, но също така повтори, че основният орган за вземане на решения на ЕЦБ се ръководи от данните.

Решението на ЕЦБ за лихвените проценти през юни ще бъде "много важно", каза той. "Сигурен съм, че ще дадем отговор, който е в съответствие с възстановяването на икономиката на еврозоната, което сме заложили в прогнозата си", допълни финансистът пред CNBC, като отбеляза, че пазарните очаквания за юни са "много ясни".

Същевременно, на последното си заседание този месец ЕЦБ остави лихвените проценти непроменени за пети пореден път.

Централната банка промени формулировката си относно потенциалните намаления на лихвите, като отбеляза, че намаление "би било подходящо", ако банката се чувства уверена, че инфлацията се връща към целта от 2% "по устойчив начин".

Инфлацията в еврозоната се забави с повече от очакваното до 2,4% през март.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че ако няма големи сътресения, ЕЦБ е на път да намали лихвените проценти скоро. Процесът на дезинфлация протича според очакванията, допълни тя пред CNBC.

"Трябва да изградим малко повече увереност в този дезинфлационен процес, но ако той се движи според очакванията ни, ако няма голямо сътресение в развитието, вървим към момент, в който да смекчим рестриктивната парична политика", обясни още Лагард.

Управителят на Австрийската централна банка Роберт Холцман заяви, че ЕЦБ разглежда както икономическия растеж, така и инфлацията, тъй като и двете могат да окажат влияние върху паричната политика и вземането на решения за лихвените проценти.

Според него геополитическото напрежение в Близкия изток е най-големият риск, когато става въпрос за намаляване на лихвените проценти, особено поради потенциалното въздействие върху цените на енергията.