Без шум втората най-висока сграда отвори след 2-годишно забавяне

10464
Без шум втората най-висока сграда отвори след 2-годишно забавяне

© Pixabay

След повече от двегодишно забавяне заради бюрократични спънки, които пречеха на наемателите й да се нанесат, Shanghai Tower бе открита тихомълком и вече попълва офис площи.

Повече от 60 компании вече са наели офис площи на 128-те етажа на небостъргача, като сред тях са големи китайски финансови компании, като притежаваната от Alibaba - Ant Financial. В мазето на сградата пък има заведение на име Fatburger & Fatbar, което се позиционира като място за по питие след работа.

Не очаквайте парти обаче, въпреки че струващата 2.4 млрд. долара сграда е най-скъпата, строена някога в Китай и се рекламира като втората най-висока света и с най-бързия асансьор в света.

“Не планираме голямо празненнство по случай откриването, дори и всичко да е готово, защото вече бяхме изложени на прекалено голямо обществено внимание”, заявява говорител на Shanghai Tower, цитиран от Bloomberg.

Високият 632 метра небостъргач трябваше да отвори в средата на 2015 г. Размерът и сложността при строителството му обаче доведоха до забавяния по отношение на покриване на изискванията за противопожарна безопасност.

Сложността на сградата с усуканата й структура, която има за цел да намалява клатенето при силни ветрове, както и противопожарните асансьори, са пример за това как регулаторните мерки в Китай не изостават от темпото на технологичното развитие.

Най-различни индустрии - от аеронавтиката до строителството, използват и създават едни от най-иновативните системи в света, докато същото време регулаторните органи в Китай използват практики и правила, установени преди десетилетия.

Наблюдателната площадка бе отворена за посетители през април, но чак през юни органите за противопожарна безопасност дадоха своето одобрение, според държавната Shanghai Municipal Investment (Group) Corp., която е един от големите инвеститори в небостъргача.

Сградата бе обявена официално за открита на 18 юли.

14 небостъргача, които изглеждат като от бъдещетоВпечатляваща архитектура с история

Ant Financial се нанася на три и половина етажа през март, с което става най-големият наемател в сградата. Общо 34 етажа офис площи се предлагат. Базираната в Мюнхен Allianz SE отваря свой офис през август, докато застрахователят Lloyd’s of London Ltd. стартира през септември.

От Fitch Ratings Ltd. обявиха, че са отворили своя офис през септември миналата година, или четири месеца преди Shanghai Tower да обяви, че е уредила въпросите с противопожарната безопасност.

Сред другите наематели има основно финансови компании и правни кантори. Луксозният хотел на върха на сградата, който е собственост на Shanghai Jin Jiang International Hotels (Group) Co., може да отвори през следващата година.

Небостъргачът, който по височина се нарежда след най-високата сграда в света Burj Khalifa (828 м), добавя 220 000 кв. м към пазара на офис площи в Шанхай и е с капацитет за 34 767 души. Построяването й е струвало 2.4 млрд. долара, според Emporis.com.

За сравнение, построяването на One World Trade Center в Ню Йорк е струвало 3.9 млрд. долара, където има близо 280 000 кв. м офис площи.

Ако капацитетът на Shanghai Tower е запълнен на 100%, евакуацията й ще отнеме 2 часа и 18 минути, според Gensler, които са проектирали сградата. Ако асансьорите работят, евакуацията отнема 1 час и 48 минути.

Усуканата стъклена външна стена на Shanghai Tower никога не е била изпробвана в такива мащаби. Всеки от над 20-те хиляди стъклени панела, които са използвани, е трябвало да бъде точно оразмерен с лазер, което е забавило строителството, пише Bloomberg.

В сградата са използвани и най-различни устойчиви технологии. Фасадата разполага с 270 вятърни турбини, които генерират електроенергия за сградата.

Дъждовната вода и отпадъчните води се рециклират и се използват в тоалетните и за напояване на градините в сградата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg