Имотите в Овча купел, Дружба и Лозенец с най-силен ръст през 2018

1533
Имотите в Овча купел, Дружба и Лозенец с най-силен ръст през 2018

© снимка: Pixabay

Средните цени на жилищните имоти в София отбелязват ръст от 8.8% през 2018 г., показват данните на имотната агенция АДРЕС. Средното поскъпване за страната пък е със 7 на сто.

Въпреки сериозните ръстове на ипотечното кредитиране и на броя сключени сделки, белязали началото на 2018, годината завършва с чувствително понижение на покупките със заем.

През последното тримесечие на 2018 г. за първи път от 2013 г. се наблюдава спад на новоотпуснатите ипотечни кредити – в София разликата е 16.7%, а за страната достига 23.5%, показват данните на Агенцията по вписванията.

„Улесненото кредитиране и падащите лихви са основен двигател на пазара през последните 3 години. Спадът в броя на новите ипотеки сигнализира за забавяне на пазара на жилищни имоти. Ако понижението продължи през първото или второто тримесечие на 2019 г., това би довело до свиване в броя на сделките, а оттам и до евентуални корекции в цените на имотите“, коментира оперативният директор на АДРЕС Гергана Тенекеджиева.


Въпреки понижението в броя на ипотечните кредити в края на 2018 г., общата стойност на изтеглените суми на годишна база достига 10.53 млрд. лева и нараства с 11.4% в резултат от рекордно ниските лихвени нива. Според годишния анализ на АДРЕС кредитополучателите разчитат на по-голямо банково участие при сделките, респективно и теглят по-големи суми.

В 18% от случаите купувачите търсят финансиране в размер от 50% до 80% от стойността на имота. Все пак делът на сделките с пълно банково участие се съкращава минимално до 12% поради ограничаването на 100-процентовото финансиране от страна на някои банки.

Жилищно строителство

Инвестиционната активност поддържа високи нива, показва статистиката на НСИ, цитирана в анализа на АДРЕС. В София издадените разрешителни за строеж на нови жилища са 14 761, надвишавайки с 69% миналогодишните стойности.

Съпоставен с изменението, отчетено през предходната година, темпът на растеж се ускорява значително. Повишението през 2017 спрямо 2016 г. е двойно по-малко - 33%.

„Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващия интерес на купувачите през последните 2 години. Темповете на пазара обаче вече се забавят и заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават”, коментира изпълнителният директор на АДРЕС Георги Павлов.

Макар необходимостта от имоти да не е изчерпана, от компанията очакват през 2019 г. постепенно насищане на пазара. Купувачите ще имат повече избор в различните фази – „на зелено“, на груб строеж и в готов вид, което предполага и повече време за размисъл.

Достъпност

Жилищните имоти в София подобряват достъпността си с около 10% за последните две години, сочат изчисленията на АДРЕС. Въпреки продължаващия ръст на цените, за периода се наблюдава увеличение на работните заплати с 20%.

От компанията дават реален пример със семейство, което в края на 2018 г. купува тристайно жилище с площ 100 кв. м в кв. Младост на стойност 121 000 евро (1210 евро/кв. м). Разполага със спестени 25 000 евро, а за останалата част тегли ипотечен кредит за срок от 20 години.

В разглеждания случай месечната вноска се равнява на 532 евро, или 68% от средната работна заплата за София. Две години по-рано дължимото към банката би било 511 евро заради по-ниската цена за единица площ – 1045 евро, въпреки по-високата лихва.

Съотнесено към средното месечното възнаграждение – малко под 650 евро, представлява почти 80%.

Цени

Средните цени в столицата отбелязват ръст от 8.8% през 2018 г., като по-голямата част от поскъпването се наблюдава през първата половина на годината, отбелязват от АДРЕС. Сред районите с най-голямо увеличение в цените са квартали с традиционно висок интерес – Лозенец (11.79% на годишна база), Център (11.16%), Люлин (11.8%), както и новите локации, попадащи във фокуса на купувачите заради перспективното си развитие и разширение на транспортната мрежа – Овча купел (14.57%), Дружба (13.29%) и Красно село (10.17%).

„При повишение на цените три пъти по-голямо от средногодишната инфлация, жилищните имоти остават най-сигурното вложение на средствата. На фона на лихвите по депозитите, близки до нулата, инвестицията в имот в големите градове осигурява около 4-5% възвръщаемост“, посочва Тенекеджиева.


Това ли е най-голямата тайна на ЛозенецИскате ли и вие да сте част от това съкровище в центъра на София?

Поведение на клиентите

Първата половина на годината се характеризира със засилен интерес на купувачите и кратки срокове за сключване на сделки. След средата на 2018 г. настъпва плавно успокоение. Увеличава се времето за вземане на решение, защото клиентите обмислят по-дълго покупката и сравняват повече оферти.

Спрямо предходната година обаче разликата е минимална. Малко над 35% от клиентите финализират покупката си за по-малко от 15 дни, а тези, търсещи между 2 седмици и 1 месец, се увеличават от 20% през 2017 г. до 24% за 2018.

„Съотношението между продавачи и купувачи доближава равновесната си точка и е на същото ниво, както през 2015 г. преди бума в жилищния сегмент. Превесът на купувачите от 2016 и 2017 г. започва да отслабва, което измества продавачите от водещата позиция на пазара“, казва оперативният директор Гергана Тенекеджиева.

Разминаването между очакванията на купувачите и продавачите е сред причините за забавяне на сделките, отчитат експертите на компанията. В резултат имотите, реализирани между 6 и 12 месеца, се увеличават с 1/3 и представляват 21%. При жилищата, продадени от 3 до 6 месеца, повишението е с 6% и делът им е 22%. 

Сделките, сключени след предоговаряне на цената, представляват почти 55% за 2018 г. В повечето случаи отстъпки се правят в размер от 2% до 10% от стойността на имота. Най-голям (почти една трета) е делът на корекциите между 1000 и 5000 евро.

Минимално се увеличават тези от 5000 до 10 000 евро, в резултат от промяната в ценовите сегменти на масовите сделки. 

Сделки извън столицата

Устойчива активност се наблюдава и в другите големи градове, със средно поскъпване на жилищните имоти около 7%. Общият обем на сделките в най-големите областни центрове – София, Пловдив, Варна и Бургас, отбелязва ръст на годишна база, макар и минимален.

Строителната активност обаче се повишава осезаемо. За изминалите 12 месеца издадените разрешителни за строеж са с 51% повече жилищни единици. В страната увеличението е с 42.2%.

Варна се отличава с лидерство по ръст на броя сключени сделки от около 9%, сочат данните на компанията. Високата активност в града продължава от 2017 г., когато се наблюдава сходно увеличение при покупко-продажбите. Въпреки интензивното търсене и динамиката на пазара, цените на имотите не претърпяха сериозни промени.

Влиянието на кредитирането остава по-ниско, в сравнение със София. Малко под 40% от купувачите използват жилищен заем. Преобладават сделките със собствени средства - най-често това са клиенти, които се местят от по-малък град и продават старото си жилище, за да закупят ново във Варна.

Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиционни покупки. Причините за това са няколко. От една страна е икономическото развитие на града през последните години, а от друга – туристическият поток, особено в навечерието на инициативата Европейската столица на културата за 2019 г.

Данните на АДРЕС показват, че инвестиционните сделки вече представляват 24% при 16% за 2017 г. Засиленото търсене доведе и до покачване на цените на жилищата. На годишна база то е около 10%. Поскъпването е по-силно изразено при старото строителство заради ограниченото предлагане и интереса към централната градска част.

Стабилен бе пазарът на имоти и в Бургас през изминалата година. Инерцията от 2017 продължи, видима в активността на купувачите и сходния обем сделки. Обособяват се два основни типа клиенти според начина на финансиране. Едните разчитат изцяло на свои средства, а другите – единствено на банков кредит.

Поради това през 2019 г. се очаква леко охлаждане на пазара заради промените в банковите условия. Освен по-високите изисквания към кредитополучателите, влияние ще окаже и прогнозираното поскъпване на кредитите.

Велико Търново, Пловдив и Добрич са лидери по темпове на поскъпване на жилищните имоти респективно с 10.75%, 9.45% и 9.41% на годишна база, посочват още от АДРЕС.

Прогноза

През 2019 г. пазарът ще бъде стабилен, с продължаваща активност на купувачите, прогнозират от АДРЕС. Цените ще бъдат устойчиви и не се очаква ново покачване. Един от определящите фактори през годината ще бъде новото строителство и цените на новите проекти.

„Ако инвеститорите не съумеят да приспособят офертите спрямо настоящия пазар, реализирането на имотите в ранен етап на строителство, а по-късно и в готов вид, ще се затрудни“, посочва Гергана Тенекеджиева.

По думите й, ако станем свидетели на спад при сделките през първото тримесечие, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg