Къде рентата на земя у нас е най-висока?

12114
Къде рентата на земя у нас е най-висока?

© Pixabay.com

За изминалата година средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 46 лв., което е с 4.5% повече спрямо 2016 г.

Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6.8%, а на постоянно затревените площи - с 6.7%.

Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони.


През 2017 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 67 лв. Повече подробности по темата ни дава статистиката на Националния статистически институт.

Най-висока рента се плаща в Балчик и в селата на Добрич, съответно 97 и 93 лв. на дка. Това са и районите с най-скъпи земи у нас, сочат още изнесените данни.

В Шабла и в самия Добрич цените варират около 85 и 83 лв. средно за декар, докато над 80 лв. е и в Каварна, Дулово, Главиница и Генерал Тошево.

Районите, където собствениците на земи могат да получат повече от 70 лв. на дка за наем на земята си, са още няколко – Ситово, Крушари, Тутракан, Силистра, Тервел, Вълчи дол и Алфатар.

Най-ниски са цените на рентите в Габрово, Хисаря, Своге, Трън, Севлиево, Берковица, Малко Търново и Карлово.

Над половин милион дка са били отдадени под аренда в Добрич, а в Генерал Тошево и Тунджа статиската сочи респективно 469 хил. дка и 392 хил. дка.

Повече от 200 000 дка са договорите за наем на земя и в Попово, Павликени, Балчик, Карнобат, Вълчи дол, Шумен, Стралджа, Търговище, Силистра, Иваново и Свищов.

Какво се случи на пазара на земя у нас в последните години? Очаквайте нова статия по темата до края на седмицата. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg