Според проучване на изследователския център Pew, публикувано в сряда, американците имат преобладаващо негативно мнение за Китай, като все повече от тях определят страната като враг на Съединените щати.

Около 42% от анкетираните определят Китай като враг на САЩ - най-високият дял, откакто базираният във Вашингтон мозъчен тръст започва да задава този въпрос през 2021 г., в сравнение с едва една четвърт преди две години. Проучването установява също така, че за пета поредна година около четирима от всеки петима американци виждат азиатската страна в неблагоприятна светлина, а 43% я оценяват много негативно. В същото време половината от анкетираните определят Китай като конкурент, а едва 6% го виждат като партньор на САЩ.

Резултатите от проучването идват в момент на сериозно напрежение между двете най-големи икономики в света и преди президентските избори в САЩ. Действащият президент от Демократическата партия Джо Байдън, както и съперникът му от Републиканската партия Доналд Тръмп, защитават твърди позиции по отношение на Китай на фона на засилването на търговските ограничения, санкциите и предложените забрани за китайски компании като собственика на TikTok ByteDance.

И тези политики изглежда са в съответствие с обществените нагласи. Резултатите от проучването на Pew Research показват, че около половината от анкетираните американци смятат, че ограничаването на мощта и влиянието на Китай трябва да бъде основен външнополитически приоритет за САЩ.

"По същия начин те са критични към влиянието на Китай върху американската икономика, описвайки го като голямо и негативно", се казва в доклада на Pew, цитиран от CNBC. Проучването също така установява, че тези, които твърдят, че настоящата икономическа ситуация в САЩ е лоша, са по-склонни да обвиняват Китай и да имат неблагоприятно мнение за азиатската страна.

Около 71% от анкетираните твърдят, че през последните години Китай е увеличил влиянието си в световен мащаб, а 61% от американците са загрижени за регионалните спорове на страната със съседите ѝ.

Мненията за Китай значително се различават в зависимост от фактори като възраст и политическа принадлежност. Републиканците са около два пъти по-склонни да гледат много негативно на Китай и да го смятат за враг в сравнение с гражданите на страната с демократични убеждения.

По-възрастните американци имат по-ястребови възгледи за Китай. Обратно, 28% от хората на възраст между 18 и 29 години споделят положителни възгледи за страната, повече от всяка друга група.

Някои експерти предупреждават, че влошаването на отношенията между Китай и САЩ заплашва със „Студена война", а администрацията на Байдън полага усилия за охлаждане на напрежението. Държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелън наскоро посетиха Китай в опит да засилят диалога и сътрудничеството.

"Отношенията стават малко по-стабилни, въпреки че в основата си те остават борба между конкуренцията, от една страна, и сътрудничеството, от друга", коментира Греъм Алисън, професор по правителствени науки в Харвардския университет и бивш помощник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на политиката.