Как компаниите ще "ухажват" служителите си, за да ги върнат в офисите?

1551
Как компаниите ще

© Pixabay

Много компании по света са изправени пред тежката дилема дали и кога да възстановят нормалния си режим на работа и да убедят служителите си, които месеци наред работеха от вкъщи по време на пандемията, да се върнат на работа в офиса.

Изпълнителният директор на холандската строителна компания Edge Коен ван Острьом коментира пред CNBC, че офисните пространства ще трябва да бъдат модернизирани, а компаниите ще трябва да "ухажват" служителите си, за да ги върнат в работната им среда.

Според него това няма да стане само с въвеждането на мерки за безопасност, като сензори за качеството на въздуха и термокамери за проследяване на здравния статус.

"Според мен идва краят на офисите, в които стотици хора работят на бюрата си рамо до рамо в едно и също помещение. Дори и да се инсталират предпазни прегради, вече просто няма нужда от подобни конфигурации. Повечето офис служители могат да изпълняват задълженията си отвсякъде", смята ван Острьом.


Той обаче прогнозира, че офисът ще остане важна част от бизнеса, тъй като това е мястото, в което екипите се срещат помежду си, където се изгражда корпоративната култура и където новите служители могат да се запознаят с нея.

Някои от основните промени, които ще настъпят от гледна точка на архитектурния дизайн на бъдещите офис сгради, включват изграждането на повече стълбища, входове и изходи, така че да се избегне струпването на хора по асансьорите, ескалаторите и останалите тесни пространства. 

Компаниите трябва да се стремят да превърнат офисите си в нещо като "ексклузивни клубове", така че да накарат служителите, които работят от вкъщи, да почустват нуждата да бъдат част от тях.

"Ако сега шефът ви ви каже, че можете да работите от вкъщи за постоянно, пет дни в седмицата, и няма нужда да идвате изобщо в офиса, то най-вероятно след 5 или 10 години вашето работно място ще бъде заето от изкуствения интелект или ще бъде "аутсорснато" в някоя друга държава.

Хората, които не са поканени във "вътрешния кръг" на компанията, ще бъдат изправени пред сериозни затруднения", казва още изпълнителният директор на Edge.

Как пандемията може да промени капитализма завинаги?Капитализмът е в криза

Неговият коментар идва на фона на данните от проучване на американската банка Wells Fargo, което показва, че офис площите в Съединените щати са загубили средно 27% от стойността си по време на пандемията.

"В момента хотелите и търговските площи наистина са изправени пред сериозни проблеми. За офисите обаче нещата не са толкова сигурни. Все още не знаем колко хора ще се върнат на работа в следващите месеци, дали ще продължат да работят от вкъщи през цялото време или все пак ще имат нужда от работно място в офиса поне за два-три дни от седмицата. Все още е рано да отговорим на тези въпроси", казва Коен ван Острьом.

По думите му има голяма вероятност компаниите да спестят разходи от наеми на офис пространства, но в същото време да инвестират средства в повишаването на тяхното качество.

Освен това архитектите прогнозират, че не само офисите, но и жилищата ще претърпят трансформации в резултат на промените в работните навици на хората.

Много от тях ще се опитат да обособят "работни кабинети", които дори може да не са в апартамента им, но да са в същата сграда или дори в същия квартал. Така няма да им се налага да пътуват до работа, но в същото време ще вършат задълженията си на спокойствие и при по-добра концентрация.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg