И през 2012 г. ще станем свидетели на големи сделки за бизнес имоти. Поне на стойност, колкото бяха миналогодишните - т.е. около 200 млн. евро.

Това прогнозират консултантите. Очакванията им са, че България няма да падне жертва на всеобщата тенденция за намаление на инвестиционната активност в останалите страни от Централна и Източна Европа. Според "Кушман&Уейкфийлд" спадът може да е с около 20% до общ обем не повече от 5 млрд. евро.

Най-голям шанс имаме да привлечем компании от Великобритания, Гърция, Израел, САЩ. Много се разчита и на български инвеститори, пише в. 24 часа.

Постигнатите резултати през 2011 г. ще бъдат повторени и през тази година, смятат от "Фортън интернешънъл". Оттам обобщават, че по-големите сделки с бизнес имоти миналата година са били 9 на обща стойност 200 млн. евро. Това е значителна сума на фона на почти липсващите продажби през 2010-а.

Така страната ни се нареди в топ 10 в Европа с най-голям ръст в инвестиционната активност през 2011-а. Купуваха се основно имоти с гарантирани приходи. Доминираха търговските площи.

Най-голямата сделка бе продажбата на "Мол София" срещу 105 млн. евро. В средата на годината той премина в ръцете на фонда за недвижими имоти Europa Capital, част от "Рокфелер груп". По-рано същият фонд придоби и "Ритейл парк Пловдив" срещу 20 млн. евро.

Другата значима продажба бе тази на "Камбаните бизнес център" на околовръстното. Тя бе собственост на "Фонд за недвижими имоти България", който го продаде на гръцката компания Zeus Capital Partners.

Дружествата със специална инвестиционна цел "И Ар Джи капитал 1" и "И Ар Джи капитал 2" също се разделиха с основните си имоти срещу 23-24 млн. евро. Сред най-значимите от тях бяха сградите на хипермаркет "Практикер" на бул. "Цариградско шосе" в София и във Варна, както и сградата на "Пикадили" в морския град и централата на "Орифлейм" в столицата.

Банка също взе участие на инвестиционния пазар. "Пиреос" придоби сграда в комплекса "Европейски търговски център" на "Цариградско шосе" до The Mall срещу около 8 млн. евро. В 9-етажното здание бе преместена централата на банката.

Френската инвестиционна компания "Бернард инвестмънтс" пък се сдоби с офис сградата "Изток тауър" на столичния бул. "Г. М. Димитров".

По информация на "Фортън" доходността през 2011 г. е била 9.5% от офисите, 9 на сто - от търговските площи, и 12% - от логистичните.

Консултантите са на мнение, че потенциалните инвеститори в страната ни са основно такива, които са склонни да поемат по-висок риск, както и от типа предприемачи, които купуват в строеж и го доразвиват.