Нови схеми за измъкване от банкови заеми засякоха адвокати у нас. Става дума за длъжници, които чрез вратички в законите, с помощта на юристи, се измъкват от големи банкови задължения, научи "Стандарт".

В схемата участват както адвокати, така и частни съдебни изпълнители. Те получават комисиони, ако успеят с юридически хватки да измъкнат длъжниците от заемите им.

От началото на годината юристите в няколко големи общини у нас са засекли, че стотици имоти, собственост на българи, са били прехвърлени на офшорни фирми.

"Става дума само за сделки на физически лица, както и за новорегистрирани фирми на Кайманите, Сейшелите и Верджинските острови", обясниха от Икономическа полиция.

Униформените били сезирани от юристи във Варна, които засекли 10 сделки в рамките на месец. След проверка се оказало, че става дума за средностатистически семейства.

Първоначално полицаите помислили, че е схема за измама и кражба на имоти. Когато почнали да проверяват обаче, се оказало, че хората доброволно са продали жилищата си на чуждите фирми.

Станало ясно обаче, че същите семейства теглили потребителски кредити и спрели да ги плащат още след втората вноска. След куп проверки полицаите попаднали на цяла схема за измама, в която става ясно, че участват юристи, частни съдия-изпълнители и нотариуси.

Разследващи обясниха, че схемата е проста и работеща в полза на длъжниците. След като изтегли кредит, длъжникът, с помощта на съдия-изпълнители, се свързва с фирми, регистрирани от българи в офшорни зони.

Срещу процент от кредита те по документи купуват жилището на длъжника. Така за пред банката той няма имущество на свое име и няма какво да му бъде отнето, след като спре да плаща задължението си.

С офшорката пък длъжникът подписва договор, че жилището му няма право да се продава, отдава под наем или използва от други лица. В същото време обаче длъжникът има право да го използва, като по документи плаща наем за него всеки месец.

Едва след като банката прекрати делото срещу длъжниците, те отново си връщат имотите на тяхно име.

Схемата с отдаването под наем е напълно валидна и при движимите имоти. Съдия-изпълнители се оплакаха от нов вид хватки, които длъжници с помощта на адвокати прилагат, за да се спасят от дела.

"В момента голяма битка на частните бирници е заради потребителски, а не заради ипотечни кредити. Там дълговете като сума са по-малки, но делата са три пъти повече", обясниха съдия-изпълнителите и разкриха част от новата схема за измама:

"Физическо лице тегли потребителски кредит. Осигурява се на голяма сума, преди да вземе заема, и след това намалява осигуровката до минимална заплата, която не можем да пипаме по закон при дълг. След като не можем да му наложим запор, прибягваме до движимото му имущество. Той обаче няма такова.

Защото, след като е взел кредит, е продал вещите си по документи. След това пък, с помощта на адвокат и нотариус, е сключил договор за наем на същите вещи, които са собственост на негов приятел. Така ние не можем нито да вземем заплатата му, нито вещите му", обясниха бирници.

Разследващите проверяват десетки такива случаи, но нито един от тях все още не е решен с дело.