Френска фирма предлага възможност срещу 10 евро човек да стане собственик на недвижим имот, пише в електронното си издание в. “Фигаро“.

Симпатико (Sympatico), агенцията на специалиста по недвижими имоти Леонард Симпатико в департамента Буш льо Рон, организира необичайна лотария, в която някой печели недвижим имот срещу скромна инвестиция. Така например вили и апартаменти могат да бъдат спечелени от някои от участниците в лотарията за 10 евро, предаде БТА.

Идеята е във време на криза продавачите на недвижими имоти, които не могат да се отърват от тях понякога до 12 месеца, и купувачите, които все по-трудно получават кредити за закупуване на имот, да извлекат взаимна изгода.

Според механизма на лотарията Симпатико купува недвижим имот, като плаща и нотариалните разходи по сделката. После лицата, заинтересовани от имота, откриват сметка и си купуват първи билет за лотария на цена 10 евро. Парите се прехвърлят по сметката. За да се увеличат шансовете за печалба, кандидатите за имота могат да си купят до 5 билета на месец - ограничение, което цели да предотврати рисковете от пристрастяване. Когато по сметките се натрупат толкова пари, че да покрият разходите на фирмата по покупката на имота плюс нотариалните разходи и разходите за действие на лотарията, се тегли печелившият билет.

Това означава, че понякога между инвестицията в билетите и самата лотария могат да изминат няколко месеца. Чакането обаче си заслужава. Неотдавна семейство от Истр си купи вила с площ от 110 квадратни метра само за 40 евро, вложени в билети.

Засега в лотариите на компанията участват 25 000 кандидат купувачи. Целта на фирмата е в нея да се включат 50 000 купувачи.