Братът на Осама бин Ладен отдава под наем апартаменти на студенти в Шотландия, съобщава Daily Mail.

Бакр Мохамед бин Ладен (68 г.) притежава Woodside House в Глазгоу, която отвори врати по-рано тази година чрез регистрираната във Великобритания компания Kelso Estates. Саудитският магнат купил земята за 1.5 млн. паунда (1.67 млн. евро) през 2014 г. и започнал да отдава апартаменти под наем на богати студенти.

Имотът се намира в богатия квартал Уест енд в Глазгоу и преди това там се помещавал популярен бар. Генералният директор на компанията Collegiate AC, която управлява имота, Ериберто Куанало, заяви, че работи в партньорство с Бин Ладен.

„Collegiate AC е управляващият агент на Woodside House в Глазгоу, която подпомага проектирането и функционирането на студентските апартаменти. Както показват официални, публично достъпни документи, собствениците на Woodside House са Kelso Estates, филиал на SBG (Saudi Binladin Group), една от най-големите строителни компании в света, основана през 1931 г“, заяви Куанало.

„Инженер Бакр Мохамед Бин Ладен е човекът със значителен контрол в Kelso Estates. Тази информация е напълно достъпна. Да се твърди, че SBG, която е един от най-големите инвеститори в имоти в света, по някакъв начин е неподходяща компания е неоснователно и силно подвеждащо“, допълни той.

Апартаментите, които включват стаи за вечерни партита, киносалон и частна спортна зала, се отдават под наем на цена от около 13 000 паунда (14 000 евро) на година. Бакр бин Ладен е председател на Saudi bin Ladin Group и е определян като „истинския управител на саудитския капитал в компанията“. Той е завършил образованието си в Университета в Маями, САЩ.

Компанията му участва в големи строителни проекти в Катар и целия свят, включително има договор за 907 млн. долара за изграждането на финансовия квартал „Крал Абдуллах“ в Саудитска Арабия.

Въпреки властта си Бакр бин Ладен не се появява често в публичното пространство. Неговият брат Осама бин Ладен, който беше убит в Пакистан през 2011 г., създаде терористичната групировка Ал Каида, поела отговорността за атентатите от 11 септември в САЩ.