Пазарът на наеми в България отчете доста динамично развитие през изминалата година, като неизменно отражение на цялостната ситуация на пазара на имоти и тенденцията за намаляване на сделките за покупко-продажба на жилища, сочи анализа на "Форос".

Най-съществените промени започнаха през последното тримесечие на миналата година вследствие влошената кредитна ситуация и все по-трудното отпускане на заеми от страна на банките.

Високите цени на жилищата и повишаващите се лихвени проценти по ипотечните кредити карат все повече хора, особено по-младите, които не разполагат със собствено жилище, да предпочетат да наемат имот.

През последните няколко годни се наблюдава тенденция на непрекъснато увеличаване на обема на предлаганите имоти под наем - резултат от динамичния ръст в сделките за покупка на имоти с цел отдаване под наем. Това оказа влияние върху наемните нива на жилищата и в някои райони и градове в страната вече се забелязва понижение, като много сделки за наемане се сключват на много по-нормални нива, сочат данните на "Форос".

Въпреки това, като цяло, наемите на апартаменти в страната са отчели ръст с 4.74% за изминалата 2008 г. , като най-голямо е повишението в столицата (средно с 26%), а най-голямо понижение се наблюдава в Пловдив - 11.7%. Увеличението в наемните нива е по-характерно за по-малките по площ жилища, докато при по-големите се наблюдава по-скоро понижение.

Изненадващо високо повишение в наемите на жилища през 2008 г. е било отчетено във Велико Търново (13.68%), а наемите в Русе са се увеличили едва с 1.31%.

Наемите на луксозни жилища са нараснали най-много в столицата София (23.60%), а в Пловдив и Варна са отчели спад, съответно с 8.15% и 7.8%, става ясно от данните на "Форос".

През втората половина на миналата година започна да се наблюдава активизиране на пазара и увеличаване на обема на предлаганите апартаменти под наем спрямо отчетените нива за втората половина на 2007 г.

Ключовите показатели за наемане на едно жилище си остават преди всичко местоположението и цената, като най-скъпи в почти всички големи градове са апартаментите, разположени в централната част спрямо крайните райони.

Търсенето на жилища под наем и през 2008 г. си остава най-голямо в София, като и предлаганите жилища и наемните нива са най-високи, в сравнение с всички останали градове в страната.