Рекордната сделка с нюйоркски имот, който руският предприемач Дмитрий Риболовльов купи от бившия председател на съвета на директорите на Citigroup Санфорд Уейл за 88 млн. долара, имала за цел да спаси част от състоянието на олигарха от бившата му жена, твърди самата тя.

Съпругата на бившия собственик на Уралкалий, който влиза в топ 100 на Forbes със състояние от 9 млрд. долара- Елена води с него бракоразводно дело от 2008 г. Последната й стъпка е да обжалва покупката пред Върховния съд на Ню Йорк. Тя твърди, че сделката нарушава вето, наложено от швейцарски съд, на активите на милиардера, докато трае подялбата на семейното имущество.

По думите на Елена бившият й съпруг скрил користните си мотиви, като купил най-скъпия апартамент в Манхатън на името на дъщеря си Екатерина. Именно името на 22-годишната Риболовльова, студентка в САЩ, стои под договора за жилището с площ 627 кв. м.

Бившата съпруга оспорва и друга подобна сделка- по-рано Риболовльов купи от Доналд Тръмп къща в Палм Бийч за 95 млн. долара, за които съпругата му също твърди, че са от общото състояние.