Правителството прехвърли безвъзмездно на община Варна правото на собственост върху поземлен имот от 7.7 дка на ул. „Андрей Сахаров” №16 в града.

Теренът попада в зона, която според интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Варна е определена за реализация на проекти на социалната инфраструктура – центрове за настаняване от семеен тип на възрастни хора с умствена изостаналост, за социална рехабилитация и интеграция на деца, социални жилища за хора в неравностойно положение и др.

На община Бургас беше предоставен терен от 1.5 дка, необходим за реконструкцията на част от ул. „Крайезерна”. Проектът е включен в инвестиционната програма на общината до 2020 г. и ще се реализира със средства по ОП „Региони в растеж”.

Община Шумен получава апартамент от 96 кв. м в сградата на бул. „Мадара” №25 в града. Той ще бъде използван като общинско жилище.

На община Генерал Тошево са предоставени част от помещенията на първия етаж в административната сграда ул. „Васил Априлов” №5 и гараж на ул. „Трети март” №6 в града. Имотите са с отпаднала необходимост за НАП от 2006 г. и са предадени в управление на общината. Прехвърлянето на собствеността, което се прави сега, създава възможност за отделянето на финансови средства за тяхното поддържане и ползване.

Община Средец получава собствеността върху сградите и терена на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и електроника „Никола Вапцаров”. Решението ще позволи да се избегне противоречието между общинското финансиране на гимназията и правото на управление на имотите, което към момента е предоставено на МЗХ.

На Русенския университет „Ангел Кънчев” безвъзмездно беше предоставено управлението върху имота на ул. „Александровска” №97. Двуетажната сграда и сега се ползва от висшето училище като учебна база по специалността „Кинезитерапия” въз основа на договор с областния управител.

Решението на кабинета създава възможност университетът да вложи собствени средства за подобряване на енергийната ефективност на сградата и да извърши основен ремонт на покрива й.