Студентският град да бъде преместен от столицата в село Лозен. Там да бъдат построени по-модерни общежития като малки апартаменти, а не като сегашните панелки. Това ще предложи председателят на Съвета на ректорите и шеф на медицинския университет в София проф. Ваньо Митев на заседанието на ректорите днес, съобщи самият той.

Новите жилищни кампуси можело да се изградят със средства от оперативните програми, а също така и чрез публично-частното партньорство, съобщава в. „Монитор“.

Има удобен терен край село Лозен, където може да бъде построен новият Студентски град, каза още проф. Митев и уточни, че до дни ще започне детайлно обсъждане на идеята с главния архитект на столицата Петър Диков, строителни инженери и специалисти по ландшафтен дизайн.

Според идеята му инвеститорът трябва да плати въпросния терен, който сега е частна собственост, като даде възможност след определени години той да бъде откупен от общината или от държавата в лицето на университетите.

При сключване на договори за обучение на чуждестранни студенти заявителите първо питат за общежитията и условията в тях. Ние обаче често не можем да им предоставим съвременни условия, коментира ректорът на медицинския университет.

Според изчисленията му, таксите в новите общежития ще бъдат малко по-високи от сегашните от соцвремето, но ще бъдат далеч по-евтини, отколкото квартирите. Проф. Митев обаче няма идея как може да бъде ограничено изграждането на заведения и казина в новия жилищен кампус на село, тъй като всяка забрана би нарушила основни конституционни права на собствениците им.

Днес на съвета на ректорите ще бъде обсъдена и приета и декларация за подобряване на реда и безопасността в сегашния Студентски град. Идеята да се построи чисто нов Студентски град бе лансирана на последното заседание на образователната комисия в парламента. Предложението получи подкрепата и на образователния министър Сергей Игнатов. Според него издигането на студентски кампус на зелено може да се финансира от еврофондовете.

Игнатов обеща да постави въпроса пред министър Томислав Дончев за създаване на оперативна програма „Образование”, по която може да бъде реализиран подобен проект.

„Създаването на студентски град в истинския смисъл на думата е най-доброто решение на проблемите в района, не знам обаче доколко е реалистично. Ако се започне работа по такъв проект, може би за нашите деца ще има истински студентски кампус”, коментира шефът на студентските съвети Ангел Георгиев. Депутатите от ДСБ пък предложиха Студентският град да бъде отделен район, който да има свои правила. Мярката обаче бе определена вчера от кмета на столицата Йорданка Фандъкова като неприложима. Тя обеща, че щом подробният устройствен план за района влезе в сила, общинските територии в градчето ще се използват за общежития, за зони за отдих на студентите вместо за кръчми и дискотеки.