Архитектурно бюро Jamison Architects приключи интересен проект. Става дума за съвременна напълно енергонезависима къща в Куинсланд, Австралия.

Домът получава енергия от слънцето и е познат в местността като къщата Как, или Смокинената резиденция, тъй като е построена около величествено 100-годишно смокиново дърво, което се е превърнало в отправна точка при обмислянето на дизайна.

Този необикновен дом е построен на базата на принципа на пасивния дизайн, може да пречиства сам отпадните води, събира дъждовната вода и е снабден с PV-система, която връща излишъка от енергия обратно в конструкцията.

Свободните пространства в къщата са внимателно организирани на основата на принципите на пасивен дизайн. Съобразени са и с цялата природа в околността.

Видна е целта на архитектите да заличат границата между вътре и вън чрез употребата на прозорци, които започват от пода. Великолепното смокиново дърво и заобикалящите го хълмове сякаш са неразделни.

Отвореният план и употребата на естествени материали допринася за постигането на ефекта и създаването на хармонична атмосфера.

Вижте още: Къщичка от 17 квадрата на слънчева енергия

Къщата е умишлено направена в издължена форма, за да се използва максимално естествената светлина, както и пасивното отопление и охлаждане чрез прозорците. Всяка стая разполага с гледка към гигантското смокиново дърво.

Централната алея разделя основната зона на две: отворени жилищни пространства на изток и частни лични пространства и гараж на запад.

Цялата резиденция е конструирана така, че да може да се осигури естествена вентилация и създаване на усещане за естествено продължение на природата в дома, обитаван от хора.